Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
pessebre-mateu-playmobil
Fotografia: Francesc Mateu.

CRFrancesc Mateu interpreta cada any on hauria pogut néixer Jesús en el context actual. Aquest 2022, en el seu pessebre fet de figures de playmobil, Mateu fa néixer a Jesús a la presó. Una actualització del naixement que qüestiona el paper del sistema penitenciari actual. A través del seu discurs, Francesc Mateu reivindica les presons com un espai de rehabilitació i no de càstig.

Jesús neix a la presó

Per aquells dies es feia impossible sobreviure al seu país i varen haver de marxar per buscar-ne un on hi hagués oportunitats. Sense diners era irrealitzable, i per això varen acceptar que unes persones els paguessin el viatge a canvi de portar-los un encàrrec.

Quan varen emprendre el viatge, la Maria i en Josep estaven esperant el primer fill. En arribar a la frontera la policia els va començar a fer preguntes, però ells no entenien l'idioma. Unes hores després els varen detenir per tràfic de drogues. De res els va servir dir que ells no sabien què hi havia en aquell paquet.

Els varen traslladar directament a la presó de preventius. Cadascú a una presó diferent. La Maria va tenir-hi una entrada complicada. El fet de ser gitana va fer que les companyes la rebessin amb recel i no volien compartir res amb ella. Però a mesura que aprenia l'idioma i amb simpatia i simplicitat, es va anar guanyant tothom.

A la cel·la s'han complert els dies, i aquesta nit, de sobte, la Maria s'ha posat de part. La seva companya de cel·la ha donat l’avís i les funcionàries de presó han corregut a donar un cop de mà. La consellera de Justícia, que nits especials com la de Nadal les passa a una presó amb les funcionàries, també ha anat a la cel·la, i com que és metgessa s'ha implicat en el part.

Amb els crits, les altres recluses s'han despertat –a presó no hi ha intimitat– i les funcionàries els han explicat que era la Maria que anava de part. La notícia s'ha estès com una taca d’oli. Des de les cel·les, la resta de dones han seguit el part animant la Maria. Dues preses que són infermeres han ajudat que el part, finalment, fos un èxit. Totes les presoneres han felicitat la Maria.

Després del part, la consellera ha demanat tramitar un permís perquè l'endemà el company de la Maria pogués fer-li una visita.

Les responsables de la presó diuen que estudiaran alguna possibilitat perquè l'infant pugui créixer fora d'aquestes parets perquè aquestes presons preventives, tan llargues, són molt injustes.

El cas, que ha estat portada de diaris i telenotícies, ha generat un gran debat sobre quin és el paper de la presó en la nostra societat. No pot ser que sigui bàsicament per a la gent pobra i no ofereixi solucions. La presó hauria de ser un espai de rehabilitació i no de càstig.

El 6 de gener, el Govern, commogut pel cas, vol aprovar un seguit de mesures per accelerar els judicis, introduir la justícia restaurativa en els procediments judicials, tant per a condemnats com per a presos preventius, i assegurar que la finalitat de la presó sigui la reinserció i no l’escarment. També està estudiant l'opció de crear, a la mateixa presó, un mòdul per a famílies.

Quan ho han sabut, entre totes han decidit que l'infant es digui Jesús, que vol dir "el salvador", perquè aquest infant serà, realment, la seva salvació.

Des de la presó de Betlem, per a TV Betlem, Laia Bonet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.