Salta al contenuto principale
By Lluís Serra Llansana .
In Gerasa

L'autor estatunidenc Philip K. Dick va publicar el 1962 la seva novel·la L'home del castell [The Man in the High Castle]. Es basa en una ucronia, segons la qual els que van perdre la Segona Guerra Mundial són els qui la van guanyar. Estats Units es divideix en tres zones. La zona del Pacífic amb San Francisco està a mans dels japonesos. La zona est amb Nova York està governada pels nazis. Enmig, hi ha una zona neutral. Japonesos i alemanys implanten el seu domini i exerceixen el poder sense miraments. Aquesta novel·la ha inspirat una sèrie amb quatre temporades de deu capítols cadascuna.

El Reich instaura a sang i foc la seva ideologia nazi de manera omnipresent. No admet escletxes ni afebliments. Es persegueix la dissidència. Himmler pretén destruir i eliminar el més mínim detall de la cultura nord-americana. Per a això, es programa l'Any Zero, que s'inaugurarà amb la destrucció d'un dels monuments novaiorquesos més significatius. Avions de l'exèrcit s'encarreguen d'aquesta tasca, que constitueix l'inici d'una festa esplèndida del triomf nazi sobre les despulles del país envaït.

L'Any Zero es repeteix al llarg dels segles quan els qui exerceixen el poder pensen que amb ells comença la història. Aquesta pràctica rep el nom d’adamisme, entès com l'«hàbit de començar una activitat qualsevol com si ningú l'hagués exercitat anteriorment». Però l'Any Zero va més enllà. En conseqüència, s' han d' eliminar tots els vestigis de cultures anteriors, de manera especial aquelles que per la seva força i arrelament s'oposen més als seus criteris. Per això, cal destruir arquitectura, símbols, llibres... Determinades ideologies volen silenciar i fer desaparèixer allò que les contradiu. En realitat, es noten aquests tics en petits detalls, com en la voluntat de convertir el Nadal en un paisatge d'hivern i a desterrar els pessebres o fer-los irreconeixibles. A França, l'any 1905 entrà en vigor una llei que prohibia els pessebres en espais públics. Han hagut de passar més de cent anys, com recorda Montserrat Dameson en un article, perquè el Consell d'Estat francès el 2016 deixés aquesta llei sense efecte, de manera que, s'autoritzessin els pessebres en llocs públics pel seu caràcter «cultural, artístic i festiu», però no com a objectes de culte.

Ah, un punt més de L'home del castell. El monument que destrueixen els nazis a Nova York per inaugurar l'Any Zero és... l'Estàtua de la Llibertat. Evidencien el que combaten.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.