Salta al contenuto principale
By Lluís Serra Llansana .
In Gerasa

El Gènesi, primer llibre de la Bíblia, abans d'endinsar-se en la figura d'Abraham, presenta temes de gran calat: la creació, el paradís terrenal, l'expulsió d'Adán i Eva, el primer assassinat quan Caín mata el seu germà Abel... i el diluvi universal, que ve a reflectir l'intent diví de començar de cap i de nou davant la corrupció sistemàtica, les violències de tota mena, les conductes vicioses... Es tracta d' edificar un cel nou i una terra nova. Oferir una nova oportunitat als homes per renovellar el projecte de la humanitat. Noé construeix l'arca, que li permetrà deixar enrere un vell món per obrir-se a l'esperança d'un món nou.

L'anàlisi sobre el diluvi que més m'ha impactat correspon a Jesús de Natzaret, quan afirma: «No s’havien adonat de res quan els sorprengué el diluvi i se’ls endugué tots» (Mt 24,39). La inconsciència. Hi ha moments en la vida de les persones i dels pobles que s'arriba tard i ja no es pot aturar la catàstrofe. El problema de fons és la inconsciència. No adonar-se de res fins que la realitat esclata en mil pedaços davant la mirada atònita. Només llavors un es pregunta com és possible haver arribat fins aquí, sigui a nivell individual com a col·lectiu, però ja és tard. Ni ens adonem que estem enfonsats en la corrupció, en l'odi, en la violència, en els enfrontaments, en les guerres... El sistema s’ensorra. La veritat s'ignora. No interessa. El poder, amb molta freqüència, exercita la repressió i la justifica per un bé més gran. Per això cal mantenir les persones distretes en assumptes sense importància, perquè no se n’adonin de res.

En els aldarulls de la humanitat, van tenir un referent: Noé, que el text bíblic descriu com «el baró més just i cabal del seu temps» (Gn 6,9). Noé va construir una arca per sobreviure al remolí del diluvi i per salvar les llavors de vida que garanteixen una nova albada. Alguns del seu temps se’n reien quan li van veure construir l'arca. Només quan va arribar el diluvi, se'n van adonar, però ja era tard. Per a nosaltres, es presenten dos reptes en l'actualitat: (a) guanyar en consciència, estar vigilants, no estar adormits ni distrets; i (b) descobrir els nous Noé, que construeixen els fonaments d'un món futur, amb esperança i compromís.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.