Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
exposicio-amb-veu-cos-de-dona-2

UrcAlejandra, Leona, Flaquita, Claudia, Minerva, Sol, Violeta, Luz, Alaia i Marley són pseudònims de les deu dones protagonistes de la nova exposició fotogràfica 'Amb cos i veu de Dona', instal·lada al Casal de Barri del Raval de Barcelona. Així es presenta aquesta mostra, creada a partir de diferents relats i imatges de dones en context d’exclusió social i víctimes de la violència de gènere. Es tracta d’un projecte col·laboratiu entre el Lloc de la Dona, el centre d’atenció social de les Germanes Oblates del Santíssim Redemptor, i la fotògrafa catalana Olga de la Iglesia.

Tal com explica la directora d'El Lloc de la Dona, Mar Galceran, “l’objectiu del projecte és posar en valor i promoure una mirada apreciativa cap aquelles dones d’arreu del món, que pateixen vulnerabilitat i exclusió, pel sol fet de ser dones”. Per això, l’exposició es presenta com “una lluita contra el poder que les oprimeix, a través de la bellesa”, afegeixen des de l’entitat.

Experiències viscudes i explicades

Cada una de les dones fotografiades ve acompanyada d’un text, escrit per la mateixa model. Detallen part de les seves experiències de resiliència. Algunes, amb un estil descriptiu i d’altres, amb metàfores o, fins i tot, poemes.

La inspiració inicial va sorgir per primera vegada a una de les classes de castellà que s’imparteixen al Lloc de la Dona. De fet, va ser a partir d’algunes d’aquestes sessions que va néixer la llavor de tot el projecte.

La mateixa professora de castellà del centre i coordinadora de l’exposició, Clara Guzmán, en declaracions a Betevé, argumenta que “no és fàcil escriure sobre tu mateixa i més si són experiències d’aquest tipus”. “Cada una explica la seva vida i aquí està perquè la gent ho conegui i vegi que elles també tenen veu”, afegeix. Tal com subratlla la directora, “que prenguin consciència dels seus drets, i que la societat ho reconegui amb el potencial i el valor que tenen”.

Fins al 28 de novembre l’exposició estarà instal·lada al Raval. Passat aquest dia, es preveu que comenci un itinerari a diferents espais de Catalunya i d’arreu d’Espanya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.