Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
pelegrinatge-taize
Fotografia: Jesuïtes.

CR Les escoles cristianes de Catalunya es preparen per a un pelegrinatge conjunt a la comunitat ecumènica de Taizé, a França. És la proposta que organitza el Departament de Pastoral de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) per a joves de 15 a 17 anys i que tindrà lloc del 7 a l'11 de desembre, coincidint amb el pont de la Puríssima. Des dels jesuïtes, que organitzen aquest tipus d’experiència amb totes les escoles de la Companyia des de fa 15 anys, subratllen “el valor afegit” de compartir aquesta vivència amb altres centres educatius.

El responsable de l’organització del pelegrinatge a Taizé dels Jesuïtes del Clot, Oscar Cabo, explica què fa que els joves s’apuntin a la proposta. Després de vuit anys acompanyant els alumnes, Cabo parla d’una comunitat que trenca amb el model de societat actual promovent valors com el compartir, l’acollida i el respecte. “Aquesta experiència vital que se surt de la norma és el que crida l’atenció als joves”, diu Cabo.

“Si en algun lloc et pots plantejar les teves creences religioses, aquest lloc és TaizÉ

Compartir temps amb els companys i trencar amb la rutina habitual és un altre dels motius que atrau els joves a viure l’experiència. “En cursos tan atapeïts com els de batxillerat, el pelegrinatge a Taizé permet generar un gran vincle i una gran sensibilitat”, hi afegeix.

“Si en algun lloc et pots plantejar les teves creences religioses, aquest lloc és Taizé”. Oscar Cabo ha vist passar molts joves per la comunitat ecumènica francesa i ha comprovat que no deixa ningú indiferent. Per a ell, els joves de batxillerat es troben en un punt d’inflexió: “És un moment de plantejament de vida”. En aquest sentit, Taizé és “el lloc perfecte per parar i pensar”.

Oscar Cabo destaca el valor del silenci com un dels trets diferencials que permeten als joves aquesta reflexió. Explica que els moments de pregària de Taizé, basats sobretot en el silenci, són incòmodes per als estudiants al principi. “Després, passen a ser agradables i, finalment, són profitosos”. “Retrobar-se amb el silenci, per a ells, és una manera de conèixer-se millor”, diu Cabo.

Una proposta "d'escola en sortida"

Sobre la proposta de l’Escola Cristiana de Catalunya, Cabo assegura que és “un valor afegit” compartir l’experiència amb altres centres educatius. Explica que és una manera perquè els alumnes que provenen de realitats diverses es coneguin “d'igual a igual”. Compartir la vivència de Taizé amb persones que no coneixes i que tenen unes inquietuds similars “és molt gratificant”, subratlla Cabo.

L'activitat de l’Escola Cristiana es planteja com una proposta "d'escola en sortida", en la línia del Pacte Educatiu Global impulsat pel papa Francesc, "l'edusinodalitat i l'ecumenisme", expliquen des de la FECC. Està destinada a joves d’entre 15 i 17 anys i oberta a totes les escoles de la Fundació.

Aquesta iniciativa de la FECC compta també amb dues trobades prèvies i una de posterior de caràcter voluntari emmarcat dins la dinàmica de les pregàries de Taizé que ja s’ofereixen a la ciutat de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.