Salta al contenuto principale

La Setmana Santa es viu als carrers

Les processons (incloem aquí també els viacrucis i les desfilades de soldats romans -armats, manaies- o altres elements) són manifestacions de la cultura popular religiosa, abundants en l'àmbit catòlic, en les quals una imatge d'un sant, la Mare de Déu o de Jesús, sols o representant una escena, que són portats en un lloc de culte (ermita, església). Si bé el seu origen és a l'edat mitjana, la seva proliferació es deu al Concili de Trento.

Després del Concili Vaticà II, la celebració de processons va anar decaient fins a la seva pràctica desaparició. Als anys vuitanta es viu una revifalla del fenomen, amb la recuperació de moltes processons i amb la incorporació de noves advocacions provinents d'altres llocs d'Espanya, a causa de la immigració. Fonamentalment, les processons tenen lloc durant la Setmana Santa, on s'hi representen imatges de la Passió, Mort i resurrecció de Jesucrist.

En aquest mapa trobareu les processons, viacrucis i desfilades que es fan als carrers de Catalunya durant la Setmana Santa. S'exclouen actes tancats o no estrictament processionals.

Les icones identifiquen amb sigles els dies de Setmana Santa (amb dates variables segons l'any). Són aquestes:

DvRa: Divendres abans de Rams (abans, de Dolors)
DsRa: Dissabte abans de Rams
DgRa: Diumenge de Rams
DlS: Dilluns Sant
DmS: Dimarts Sant
DcS: Dimecres Sant
DjS: Dijous Sant
DvS: Divendres Sant
DsS: Dissabte Sant (o de Glòria)
DgRe: Diumenge de Resurrecció
DlP: Dilluns de Pasqua
Q : altres

Quina Passió teniu més a prop?

La Passió és la representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist, basada en els evangelis. Als Països Catalans, i sobretot al Principat de Catalunya, les primeres representacions es remunten al segle XV. Però hi ha una evolució cap a un llenguatge actual i modern, i d'aquesta manera en les diferents representacions s'hi barreja avantguarda i tradició, aspecte que fa de les passions un muntatge teatral original, impactant i sorprenent.

Les representacions de la Passió tendeixen a un format espectacular per arribar a tota mena de públic: religiós, turístic i teatral. Els textos –molt acurats– s'han vestit i decorat per atraure cada vegada més adeptes. Els actes sacramentals de Setmana Santa es van convertir en peces teatrals, i de les esglésies van passar a les places públiques, per acabar en espais teatrals. Avui, quan s'assisteix a una representació de La Passió no només s'hi va a veure un espectacle sumptuós, generós i d'impacte visual, sinó que es crea un emotiu ambient pel sentit dramàtic de l'acció.

Quines pasqües s'organitzen aquest 2024?

Què són les Pasqües Joves? O les Pasqües Familiars? Són unes colònies? Són un recés? Són tallers? La Passió en petit format? Molt sovint és difícil concretar-ho perquè és una barreja de totes aquestes activitats envers una finalitat molt clara: celebrar la pasqua.

Les pasqües joves són trobades celebratives, però també, en certa manera, són el punt àlgid de la creativitat pastoral que es desenvolupa al llarg del curs, ja que demanen molt esforç de preparació i molt sovint s’ofereixen també activitats prèvies o posteriors que s’hi relacionen. I, quan ja no som tan joves? Lligades a les Pasqües Joves hi ha tot un seguit de Pasqües Familiars o altres fórmules com viure-la enmig de la ciutat.

Per complementar la informació, o esmenar-la si és errònia, adreceu-vos a redaccio@catalunyareligio.cat.