Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
tilers
Fotografia: Solidaritat Sant Joan de Déu.

Solidaritat Sant Joan de Déu El Centre Educatiu Els Til·lers de Barcelona, que pertany a la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, duu a terme un programa d’escalada terapèutica, pioner a Catalunya, amb el qual es busca un apropament diferent cap a joves amb problemes de salut mental.

L’activitat es desenvolupa a la unitat de convivència terapèutica especialitzada en l’atenció i el tractament intensiu d’adolescents de 14 a 21 anys amb problemes de salut mental i addiccions d’elevada complexitat clínica, social i familiar, que compleixen una mesura judicial d’internament, amb la finalitat de la reinserció comunitària.

L’escalada es duu a terme en un rocòdrom, excepte en la darrera sessió, que es desenvolupa en entorn natural. El programa d’escalada, liderat per un psiquiatre i un educador social, i que en un any i mig de recorregut ja hi han participat una quinzena de joves, consisteix a facilitar la teràpia a través de la vivència de l’acció, la reflexió de l’experiència i l’aplicació dels aprenentatges a la vida diària, abordant tant la part terapèutica com la part pedagògica.

Beneficis demostrats científicament

S’ha demostrat científicament que l’esport té beneficis en la salut mental i, en aquest sentit, estudis recents han determinat el potencial de l’escalada com a eina per afavorir la reducció de la depressió i l’ansietat, i han mostrat també resultats positius quant a millora dels trastorns de conducta i comportaments disruptius en adolescents.

Els joves que conviuen al Centre Educatiu Els Til·lers tenen alta prevalença de trastorns de conducta, hiperactivitat i consum de substàncies i, en molts casos, presenten gran comorbiditat amb altres trastorns afectius. Es tracta de nois i noies que habitualment presenten dificultats per a regular les seves emocions, i molts d’ells tendeixen a l’extraversió i a la cerca de sensacions. Són joves amb alt risc d’exclusió social i poliestigmatització.

Des dels centres de Sant Joan de Déu s'ofereix a les persones amb problemes de salut mental programes integrals, adaptats a cadascuna de les edats i situacions, per treballar les seves habilitats socials i laborals. Un acompanyament que reverteix, al mateix temps, en millores en l’àmbit assistencial i emocional. A més, també faciliten la recerca de feina per enfortir el seu posicionament social i autonomia personal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.