Salta al contenuto principale
Del Corpus a la Mercè. La taula de Joan Amat
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Museu Diocesà de Barcelona
Adreça (carrer i número)
Av. de la Catedral, 4
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Museu Diocesà de Barcelona - Arquebisbat de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Del Corpus a la Mercè. La taula de Joan Amat

Jornada emmarcada dins la celebració dels 700 anys del Corpus barceloní i actuant com a activitat associada a les exposicions "Corpus, 700 anys de Festa a Catalunya", organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'exposició "Barcelona al carrer: veure i ser vist. La processó del Corpus", organitzada pel Museu Diocesà de Barcelona.

De 10:00 fins a 17:00 h

La primera referència del Corpus Barcelona es remunta a 1320. El setè centenari d’aquesta efemèride s’ha celebrat amb un gran ventall d’activitats: publicacions per a tota mena de públics, conferències, exposicions -encara podeu ‘Corpus. 700 anys de festa a Catalunya-, moltes activitats de carrer, i en el vessant més oficial, la declaració com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Dissabte 17 de setembre, la jornada ‘Del Corpus a la Mercè. La taula de Joan Amat’ culminarà l’any commemoratiu. Les persones inscrites podran gaudir d’una desena d’intervencions a càrrec de reconeguts estudiosos i acadèmics. El primer dels tres blocs que estructuren el programa (9:30 h) comptarà amb les intervencions de Maria GargantéLa processó a les acaballes del barroc—, Amadeu Carbó ­– Nans i capgrossos de la Ciutat de Barcelona- i Daniel Vilarrúbias -Gegants processionals catalans a la segona meitat del segle XVIII.

Després de la pausa cafè (11.45 h), en prendran el relleu Carles FreixesLa Cuca. La representació iconogràfica del bestiari -, Montserrat GarrichCavallets 1793: entre els segles XV i XX – i Nil Rider -Elements simbòlics d’autoritat(s): les maces. Just abans de dinar, es presentarà el catàleg de l’esmentada exposició “Corpus, 700 anys de Festa a Catalunya”.

Àngel Vallverdú trencarà el gel de la sessió de tarda (16.00 h) amb la conferència Un ball de bastons imaginat. El programa posarà el punt final amb les dissertacions d’Albert Domènech sobre Les confraries i els gremis a les festes de carrer del s. XIX i Albert Cortès sobre Creus i gonfanons: identitat i representació religiosa a la festa de Corpus. Totes les comunicacions seran publicades digitalment.

La jornada de debat ha estat organitzada per l’Arquebisbat de Barcelona, la Catedral de Barcelona i el Museu Diocesà de Barcelona, institució que acull una taula policromada datada de 1793 sobre la festa del Corpus atribuïda a Joan Amat. També han col·laborat en la seva preparació la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Confraria de Sant Marc dels Mestres Sabaters.