Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Campana Monica Seu Vella de Lleida
Foto: Oriol Bosch - ACN

ACN La campana Mònica ja torna a ser a Lleida després de ser restaurada a Àustria. Aquest dimecres ha arribat a la Seu Vella on estarà exposada en una de les galeries del claustre fins després de les Festes de Tardor, quan es tornarà a pujar al campanar per tal que pugui tornar a marcar els quarts de les hores. Els va deixar de tocar al 2004, quan se li va detectar una esquerda d'uns 30 centímetres. Al 2014 es va despenjar però per problemes burocràtics diversos, no ha estat fins aquest 2022 que Paeria i Govern han pogut materialitzar la seva restauració. L'alcalde Miquel Pueyo ha destacat que és una de les campanes gòtiques més importants de l'Estat.

L'empresa Carvajal, experta en forja i campanes ha estat la responsable de vetllar pel procés de restauració. En aquest sentit, Josep Carvajal ha explicat que una de les fases del procés ha consistit en escalfar la campanya a 1.100 graus per mirar de segellar l'esquerda amb material semblant al que es va fer servir quan es va crear de zero. El procés d'escalfament també ha servit per reparar la zona on es donaven els cops a la campana. "S'ha refós tota la superfície i ha quedat com a nova", ha assegurat Carvajal.

Des de l'Associació d'Amics de la Seu Vella, el seu president, Josep Ramon González, no podia amagar la seva satisfacció per la fita històrica del dia d'avui que suposa culminar un procés endegat el 2014, quan es va plantejar la recaptació de recursos per tornar a ubicar al seu lloc d'origen les campanes de la Seu Vella. El campanar d'aquest monument emblemàtic havia arribat a tenir 16 campanes. Després de la Guerra Civil només en van sobreviure 2, la Mònica i la Silvestra, que marca les hores. La resta que hi ha actualment, fins a 5, es van fer de nou.

La Mònica és una campana gòtica datada de l'any 1486, que pesa uns 450 quilos i conté doble línia d'inscripció gòtica que la rodeja, amb una lloança a Déu i una explicació del que la va fer i la data. Les campanes civils de quarts i hores són les úniques que han sobreviscut als embats que ha sofert el Turó de la Seu Vella i, per tant, són un gran testimoni que ha continuat amb les seves funcions durant tots aquests anys.

Actualment, la Seu Vella té 7 campanes; 2 d'històriques i 5 de noves que es van fer després de la Guerra Civil per substituir part de les 14 que hi havia i que es van perdre durant la guerra.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.