Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Santi Thió
[Foto: Arxiu Històric Nou Barris]

Jordi Llisterri-CR | Aquest dimarts s’ha celebrat a Sant Cugat del Vallés el funeral pel jesuïta Santiago Thió, que va morir diumenge als 84 anys. Ha estat 67 anys a la Companyia de Jesús i 50 de sacerdot, amb nombroses responsabilitats a les comunitats de Barcelona i Girona, singularment amb dedicació a la formació i la pastoral universitària i juvenil.

Però en el moment de la seva mort se’ls recorda especialment per la seva capacitat per empoderar comunitats en les que ningú confiava o que l’administració deixava abandonats a la mà de Déu. Ja als anys 60, al Barri de Roquetes de Barcelona, va impulsar la construcció d’un servei tant bàsic com el clavegueram. “Al padre Thió, agracedidos” deia una de la pancartes que van fer per reconèixer el seu impuls.

L’objectiu sempre era dotar aquests grups dels propis recursos perquè poguessin organitzar-se, exercir els seus drets i ajudar-se mútuament

Anys després, quan el 1989 es traslladat a Girona, impulsa l’associació Àkan, en aquest cas focalitzada en les comunitats de migrants de diverses nacionalitats. L’objectiu sempre era dotar aquests grups dels propis recursos perquè poguessin organitzar-se, exercir els seus drets i ajudar-se mútuament.

Santiago Thió de Pol va néixer el 1938 a Saragossa on estava refugiada la seva família durant la Guerra Civil. Als 16 anys ja va entrar al noviciat dels jesuïtes. Llicenciat en Ciències Exactes i en Teologia, va ser professor de matemàtiques a la Universitat de Barcelona i al Col·legi de Casp. Al costat d’aquesta experiència docent, sempre va acompanyar grups de joves i de Comunitats de Vida Cristiana (CVX), i va ser durant deu anys mestre de novicis del jesuïtes.

La darrera destinació va ser Girona, on també es va convertir en un referent. Va combinar l’acompanyament d’universitaris i professionals cristians amb l’acollida d’immigrants. A tots s’hi aproximava amb aquella veu de de “Ducados” i un posat senzill que el feia guanyar la confiança de tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.