Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
udg
Fotografia: ACN.

ACN | Les obres d'adequació de l'exterior de l'absis de l'església de Sant Domènec, a l'Aula Magna Modest Prats, de la Universitat de Girona (UdG) han posat al descobert les restes d'una antiga capella gòtica del segle XIV. Les restes localitzades conserven bona part de l'estructura original i revelen una capella de planta rectangular afegida a la capçalera de l'església, amb la qual es comunicava a través d'una porta conservada a l'antic presbiteri.

La capella tenia nau interior de tester pla i dos arcs diafragmàtics apuntats dels quals se'n conserva un de sencer. Els dos arcs havien de suportar un sostre de bigues i posts i una coberta de teulada a doble vessant amb carener central. La zona del presbiteri, que s'ha localitzat a llevant, estava lleugerament enlairada respecte de la resta de la nau amb dos graons correguts, i tenia un paviment de cairons col·locats en diagonal tot envoltant l'altar.

El paviment de la nau, en canvi, era una capa senzilla de morter de calç lliscat. L'estat de conservació d’aquest terra era més precari, ja que havia estat malmès per conduccions i desguassos posteriors, especialment, a partir de l'exclaustració del convent el 1822 que va facilitar, pocs anys després, que es convertís en caserna militar, i que aquest espai es destinés a les latrines de la tropa. L'adequació va provocar desperfectes a l'obra medieval amb l'obertura de finestres i la construcció de latrines, desguassos, clavegueres i fosses sèptica.

La intervenció en aquest espai s'emmarca en el conveni de col·laboració, signat el setembre passat, amb la Direcció General de Patrimoni del Departament de Cultura i la Fundació "la Caixa", que destina una dotació de 300.000 € a la rehabilitació de façanes i la zona de l'absis de l’Aula Magna Modest Prats de la UdG. Amb l’estudi de l'espai es podrà concretar, més endavant, el projecte de rehabilitació i les intervencions que s'hi faran.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.