Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
dieta-vegetariana

CR | L'expansió de la dieta vegetariana, que exclou aliments carnis, i la dieta vegana, que també exclou derivats dels animals, ja és una realitat. A l'Índia, per exemple, aproximadament una tercera part de la població és vegetariana. Tot i que és cert que les raons ètiques, ambientals, culturals o econòmiques són algunes de les motivacions que fonamenten aquestes dietes, també hi ha qui decideix seguir-les per motius religiosos.

De fet, molts dels principis d'aquestes dietes tenen relació amb principis d'algunes religions. Parlem del manament "No mataràs", del principi de la no-violència o de cuidar el món on vivim. Un exemple d'aquests ideals és el missatge recent del papa Francesc als joves participants de la ‘EU Youth Conference': "És urgent reduir el consum no sols de combustibles fòssils, sinó també de moltes coses supèrflues”. En aquest sentit, es va referir a consumir menys carn. Un fet que, segons el Papa, “pot ajudar a salvar el medi ambient”.

En aquest article parlem de la dieta vegetariana i les religions presents a Catalunya. Quines d'aquestes creences són més propenses a seguir aquest tipus de dieta?

Hinduisme: La no-violència és el deure més important

Algunes branques principals de l’hinduisme, religió que va sorgir a l'Índia, tenen com a principi l’ahimsa: tenir respecte a tota forma de vida. Per aquest motiu, acostumen a tenir una dieta lactovegetariana. No mengen carn ni ous. Les escriptures sagrades de l'hinduisme parlen del fet que la no-violència és el deure més important per a un creient.

Però també trobem persones hindús que no segueixen una dieta estrictament vegetariana i consumeixen una dieta amb peix, carn i productes derivats d’aquests. Ara bé, l'animal sagrat que no menja cap hindú és la vaca. A més, utilitzen un mètode de matança perquè l'animal pateixi el mínim possible: la Jhatka.

Sikhisme: No menjar carn ritualment sacrificada

En el sikhisme, igual que en l’hinduisme, se segueix una dieta lactovegetariana. Si us apropeu a un centre culte sikh, podreu comprovar com el menjar que s'ofereix és sempre vegetarià.

Realment, els sikhs tenen la llibertat per escollir si volen una dieta carnívora o vegetariana. Ara bé, en el moment del bateig, el sikh pren el compromís de no menjar carn.

Per entendre-ho, cal llegir el Rahit Maryada, el codi de disciplina que serveix per a totes les persones sikhs del món. Una de les quatre restriccions que hi ha en aquest codi és, precisament, menjar carn ritualment sacrificada. Consideren que cap ésser viu ha de patir per fer un ritual o cerimònia.

Budisme: Evitar escoltar, veure o saber que un animal ha estat sacrificat

Cap de les branques del budisme obliga als creients a no menjar carn. En aquest sentit, doncs, tenen llibertat per escollir la seva dieta. Tot i això, hi ha molts budistes que segueixen una dieta vegetariana per una de les seves creences: no matar ni fer mal a cap ésser viu.

També Buda recomanava seguir una dieta vegetariana, encara que en la seva època era complicat poder seguir-la. Per això, era normal que Buda i els seus fidels mengessin carn si l’animal estava mort i no havia sigut sacrificat o si menjaven d’almoines que els hi donaven. Actualment, passa el mateix amb els monjos. Poden acceptar almoines que contenen carn mentre no escoltin, vegin o sàpiguen que un animal ha sigut sacrificat.

Les diferents branques del budisme, per tant, segueixen el mateix consell que va donar Buda, per això molts plats característics del budisme, com la Guenmai, són vegetarians.

Església adventista: "El cos és el temple de l'esperit"

L’església adventista del setè dia és una de les branques del cristianisme. Va ser fundada a finals del segle XIX per William Miller i Hellen White. Es caracteritza per tenir el dissabte com a dia de repòs i seguir els principis de la Bíblia.

Segueixen un estil de vida saludable on es promou l’exercici físic, l’abstinència de substàncies com l’alcohol, el tabac i les drogues i aconsellen fer una dieta vegetariana.

En aquest cas, segueixen el principi: "El cos és el temple de l'esperit". Com a tal, ha de ser cuidat amb exercici i una bona alimentació. Aquest principi va ser promogut per Hellen White i per això és comú veure cristians que segueixin la dieta vegetariana.

La ramaderia porcina genera el 31% de les emissions d'amoníac

No hi ha cap religió que t'obligui a practicar el vegetarianisme, però és cert que les religions i els principis d'algunes d'elles, fan pensar en el patiment dels animals, en tenir un estil de vida saludable i a tenir un consum més sostenible amb el nostre planeta. Un fet que es contraposa amb la indústria de la carn, que és molt contaminant. De fet, l'any 2019, un informe de Greenpeace, va alertar que Catalunya generava el 31% de les emissions d'amoníac declarades a Espanya per culpa de la ramaderia porcina, avícola i les macrogranges.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.