Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Arturo Sosa a Barcelona
Fotografia: Jesuïtes de Catalunya.
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Una de les paraules que més ha repetit el general dels jesuïtes en la seva estada a Barcelona ha estat la col·laboració. Arturo Sosa creu en el treball conjunt amb els altres. Un treball que no només fa possible la missió de la Companyia de Jesús, sinó que la fa millor. Així ho ha defensat aquest dijous en la inauguració del Congrés Internacional d’Antics Alumnes dels jesuïtes que aquesta setmana reuneix prop de tres-centes persones d’arreu del món a l’escola de Sant Ignasi de Sarrià a Barcelona.

“No ha estat fàcil per als jesuïtes compartir allò que vam arribar a creure que era exclusiu per a nosaltres”, ha reconegut en la ponència d’obertura a la sala d’actes de l’escola. Sosa ha assenyalat que “Déu és pacient”, que són “la mínima Companyia” -15.000 jesuïtes arreu del món- i que han necessitat “temps per entendre que les obres i les escoles podien ser millors si altres religiosos i laics s’unien al nostre treball i compartien els seus dons”.

Garantir l’educació de qualitat a tothom

En aquest sentit ha parlat també de la necessitat de “mantenir el vincle” i de “compartir inspiració” d’acord a les preferències apostòliques de la Companyia. Sosa ha demanat ser “agents d’esperança i reconciliació”, treballar per la justícia, i respondre als grans reptes del món, com són les migracions, l’ecologia i el reconeixement de la dona a l’Església. En aquest servei considera que “les possibilitats de col·laboració dels antics alumnes són immenses”, però que també “exigeix passar de la mentalitat de la meva associació a sentir-se comunitat global”.

El parlament ha recordat el compromís de les obres jesuïtes amb el Pacte Educatiu Global que promou el papa Francesc. Sosa ha fet un subratllat alhora de garantir el dret a l’educació de qualitat a tothom, especialment de les persones més vulnerables. “No hi ha millor manera d’agrair la qualitat de l’educació rebuda que compartir-la amb altres i treballar per què totes les persones puguin accedir a una educació de qualitat”, ha afirmat.

Ho ha il·lustrat recordant una conversa amb una jove refugiada del conflicte del Sudan del Sud. Estant de visita en un camp a Nairobi, li va demanar que no deixessin “d’oferir educació als camps de refugiats” perquè era “l’única oportunitat de sortir d’aquí i ser algú”. Segons l’Informe del Servei dels Jesuïtes als Refugiats, les persones refugiades passen una mitjana de 17 anys en els camps.

Els exercicis, l’eina més poderosa

El pare general ha parlat també del discerniment i l’espiritualitat ignasiana. “Les associacions d’antics alumnes heu d’acompanyar processos per a ser persones”, els ha dit. I ha parlat del que considera “l’eina més poderosa de l’espiritualitat ignasiana”: “Us imagineu que tots els alumnes que han passat per les nostres escoles oferíssiu exercicis espirituals a algú altre?”, ha suggerit

Per a Sosa, aquest treball interior demana renúncia i generositat. I que, d’acord al que va viure sant Ignasi, passa per “reconèixer el pas de Déu en allò que es viu”. En aquest sentit els ha animat a viure des d’aquesta actitud, recordant que “el fer de sant Ignasi era la resposta a un nou ser”.

A l’acte d’inauguració s’han fet presents, entre d’altres, el secretari d’educació de la Companyia de Jesús, José Alberto Mesa, el consiliari de WUJA, William Muller, el delegat de la Plataforma Apostòlica de Catalunya, Enric Puiggròs, i el fins ara director de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens.

El veneçolà s’ha reunit també amb una seixantena de joves participants al Congrés. En diàleg amb ells i elles, i responent a les seves preguntes, els ha demanat que siguin actius i creatius, que no tinguin por i plantegin propostes per trobar espais d’encontre i col·laboració.

El X Congrés Mundial d’Antics Alumnes va començar dimecres al vespre amb una eucaristia a Santa Maria del Mar i s’allargarà fins diumenge, amb xerrades i tallers amb experts en àmbits diversos. La jornada d’aquest dijous ha comptat amb sessions dedicades a l’ecologia, a les migracions, i al paper de la dona en l’Església. Els participants també realitzen activitats diverses, com la possibilitat de visitar i conèixer de prop la tasca de les entitats socials de la Companyia de Jesús a Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.