Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Seu de Manresa) Aquest divendres s’ha formalitzat l’entrega de l’orgue del cor de Catalunya restaurat i ampliat. Carlos M. Álvarez, organer responsable del projecte, i Joan Hakolimana, rector de la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, han posat punt i final al procés de restauració firmant l’entrega de l’instrument. La benedicció de l’orgue serà el dilluns 15 d’agost a les 11.00h en un acte institucional i obert a tota la ciutadania. Un cop beneït, l’instrument podrà participar tant en la vida litúrgica de la basílica com en la cultural del país. Fins llavors, l’orgue només es podrà tocar a porta tancada per garantir-ne l’adaptació a l’espai i la seva màxima sonoritat i afinació.

Les tasques de restauració s’han dut a terme durant 19 mesos des del desmuntatge de l’orgue fins a la seva entrega i s’han realitzat gràcies a les aportacions ciutadanes i a la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, a l’Associació dels Amics de la Seu i a la mateixa parròquia. A l’acte de lliurement, Joan Hakolimana ha subratllat que “es tracta d’un moment històric” i que “l’orgue restaurat i ampliat fa justícia al temple i és un reconeixement als 700 anys de culte ininterromput de la basílica”. En paraules d’Álvarez, “és el final d’una etapa molt bonica i sacrificada. Avui comença una nova etapa de la vida litúrgica i cultural de la basílica. Augurem que l’orgue tindrà una vida ben llarga, pròspera i molt productiva”.

La Comissió de l’orgue del cor de Catalunya ha programat un cicle de 4 concerts inaugurals, el primer dels quals serà el mateix dilluns 15 d’agost a càrrec de l’organista Marcel Martínez. Les següents dates proposades que completaran el cicle són el 19 d’agost i el primer cap de setmana d’octubre, coincidint amb el Dia de la Seu. Els noms dels músics que completaran el programa s’anunciaran properament. Tal i com ha puntualitzat Mireia Subirana, membre de la Comissió de l’orgue, “serà un cicle de música molt viva perquè la ciutat de Manresa s’ho mereix”.

La resaturació de l’orgue

El mes de desembre de l’any 2020 es va presentar la campanya “Restaurem l’orgue del cor de Catalunya” amb el propòsit de millorar les condicions de l’orgue de la Seu de Manresa, restaurar-lo i ampliar-lo. El mes de gener de 2021, es va procedir a desmuntar i traslladar l’instrument fins al Taller Carlos M. Álvarez de Terol on durant 13 mesos es va treballar en la seva restauració i ampliació. El mes de març de 2022 es va sanejar la capella de Sant Pere de la Seu, espai on s’ubica, per evitar desprendiments dels carreus. La setmana del 18 d’abril es va procedir al trasllat des de Terol a Manresa i als posteriors muntatge i harmonització, que van finalitzar la darrera setmana del mes de juny.

La campanya de col·laboració

Durant els mesos de restauració, la Comissió de l’orgue del cor de Catalunya ha proposat diverses activitats de difusió cultural i musical per donar a conèixer la campanya i fomentar la col·laboració ciutadana en tot el procés. El pressupost de la restauració i la campanya de difusió és de 300.000€ i, tot i que la restauració i ampliació ja s’han dut a terme, les aportacions encara són necessàries per poder garantir el manteniment de l’instrument.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.