Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) La psicopedagoga i psicòloga especialista en musicoteràpia Serafina Poch impartirà la ponència 'Els efectes de la música en l'ésser humà' a les noves Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia. Seran del 25 al 30 de juliol; del 8 al 13 d'agost; i del 14 al 15 d'agost. El termini d'inscripció per a participar-hi finalitza el 8 de juliol.

Les Trobades no són tan sols uns dies d’aprenentatge. “El secret és poder aprendre i fer música junts, perquè aquesta és també la base pedagògica de les trobades: fer per aprendre, cantar per aprendre a cantar, participar en la litúrgia per a aprendre a valorar aquesta mateixa participació”, afirma l'abat de Montserrat, Manel Gasch. “Segur que des de Montserrat, per efecte de les Trobades, s’ha estès a tantes persones, comunitats i parròquies aquesta comprensió de com es pot pregar junts", hi afegeix.

Per a ell, les trobades no són només tot això sinó també “la manera d’acomplir totes aquestes finalitats”. “L’ambient d’extrema cordialitat, d’amistat, de sanes relacions humanes entre persones d’edats molt diverses i de dedicacions ben diferents, són un marc per anar molt més enllà”, diu l'abat.

Les tres Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia d'aquest estiu són del 25 al 30 de juliol, dirigida per Aïda Espelt; del 8 al 13 d'agost, dirigida per Isabel Pla; i del 14 al 20 d'agost, dirigida per Jordi Martí. En les tres s'hi treballaran cants en català per a la litúrgia i direcció musical. Es tracta de posar uns bons fonaments, els punts bàsics del cant i la direcció, per tal d’aplicar-los posteriorment a la realitat concreta de cada assemblea.

A les trobades també s’hi imparteix una ponència i es facilita la participació en la pregària i a l’eucaristia del Santuari. Igualment, hi ha estones de lleure que permeten la convivència i el coneixement de diferents realitats de Montserrat.

Les condicions per a la inscripció de les trobades són tenir 17 anys com a mínim o estar avalat per algú que se'n faci responsable i exercir l'animació i la direcció del cant en la litúrgia. Des de Montserrat expliquen que és bo tenir coneixements musicals previs per participar-hi. Les inscripcions es poden fer a través del web de les trobades.

La 52a edició d'una plataforma d'aprenentatge

Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat estan adreçades a les persones a qui els agrada el cant i la música litúrgica. Constitueixen una ocasió per a formar-se en el ministeri de l’animació del cant en la litúrgia, com a servei a les assemblees dominicals en les parròquies. Aquest estiu tindrà lloc la 52a edició que tornarà a ser una plataforma d’aprenentatge per als animadors de cant que hi participin.

El ministeri de l’animador és un servei i alhora un compromís per a envigorir la vida litúrgica en les comunitats parroquials. El cant litúrgic ben interpretat “ajuda a viure de manera aprofundida i conscient el gran tresor de la litúrgia, veritable aliment de fe, eix vertebrador i dinamitzador de la vida cristiana de les comunitats del nostre temps i les nostres diòcesis”, expliquen des de Montserrat. Gregori Estrada n’era conscient de la importància de la formació de l’animador, i per això va iniciar, l’any 1970, les trobades de Montserrat.

Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat són un espai “per compartir anhels, preocupacions i projectes pel que fa al cant a la litúrgia”. També, diuen des del monestir, per descobrir mètodes i pràctiques que afavoreixin la participació del poble en les celebracions litúrgiques.

La propera Trobada General se celebrarà a la Parròquia de Sant Pere i Sant Pau d'El Prat de Llobregat els dies 22 i 23 d'octubre i se celebrarà la 40a edició.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.