Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Créixer en sinodalitat, promoure la participació dels laics i superar el clericalisme. Són tres urgències que cal abordar, segons l’Assemblea final del Sínode de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) celebrada aquest dissabte. La trobada ha servit per presentar la síntesi final del treball fet en els darrers mesos per les diferents diòcesis de tot l’Estat. L’acte celebrat a la Fundació Pablo VI, a Madrid, ha comptat amb la presència de diverses comissions sinodals de l’Església catalana.

Les urgències que marca l’Església passen per “assumir la diversitat en les comunitats” i tenir “estructures eclesials autènticament sinodals”. Sobre la participació dels laics, es destaca “repensar el paper de la dona en l’Església amb un major protagonisme i responsabilitat”. El document de síntesi exposa que les dones desenvolupen “un paper fonamental en el dia a dia de la comunitat eclesial” i, per tant, “han de poder assumir-lo” en els espais de presa de decisions.

És des d’aquí on s’assenyala que “la promoció del laïcat implica i exigeix la superació del clericalisme com una inèrcia de temps passats, en què totes les responsabilitats requeien a la figura del sacerdot”. I hi afegeix que “aquesta superació també implica vèncer la passivitat i la manca d’implicació de molts fidels laics en l’edificació de l’Església”.

El que més ha ressonat: família, joves, abusos i diàleg ecumènic i interreligiós

El document també subratlla els temes que han tingut més ressonància en el procés sinodal: la família, els joves, els abusos sexuals, el diàleg amb les altres confessions cristianes i religions, entre d’altres. També hi ha espai per a les propostes d’àmbit parroquial, diocesà o universal, amb les eines per facilitar la comunicació i el treball en xarxa com a elements clau.

La síntesi final l’ha realitzat l’equip sinodal de la Conferència Episcopal Espanyola i recull totes les aportacions rebudes de la fase diocesana. Amb tot, s’estima que més de 215.000 persones s’han implicat en aquest procés. El document s’enviarà a la Secretaria General del Sínode.

Amb els 600 representants concentrats en l’assemblea, hi han participat el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i el bisbe auxiliar, Sergi Gordo; l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; el bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives; el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés; el bisbe de Solsona, Francesc Conesa; el bisbe de Vic, Romà Casanovas; i el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, entre d’altres.

Impressions i noves aportacions d’aquesta síntesi final

La jornada s’ha iniciat amb les salutacions de benvinguda per part del cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro; del cardenal i arquebisbe de Barcelona, ​​Joan Josep Omella, president de la CEE, i el nunci apostòlic a Espanya, Bernardito Auza. A més, el secretari general del Sínode dels Bisbes, el cardenal Mario Grech, s’ha fet present a la trobada amb un vídeo missatge. Per part de l’equip sinodal de la CEE, ha saludat el sacerdot Luis Manuel Romero, i la laica Olalla Rodríguez.

Després de la pregària d’invocació a l’Esperit Sant, una sèrie de testimonis sobre aquest procés sinodal a l’Església han donat pas a la presentació de la síntesi de l’Església a Espanya. Isaac Martín, laic de la diòcesi de Toledo; Dolores García, presidenta del Fòrum de Laics i Olalla Rodríguez, laica de la Renovació carismàtica catòlica, tots membres de l’equip sinodal de la CEE, han fet de portaveus del discerniment realitzat per tot l’equip en les darreres setmanes.

Durant la segona part del matí, els participants s’han reunit en grups per reflexionar amb l’objectiu de compartir les seves impressions i, fins i tot, afegir noves aportacions després de l’escolta d’aquesta síntesi final. D’aquesta manera, a la tarda s’ha donat a conèixer aspectes afegits o subratllats que els grups han destacat al matí, amb la mirada posada especialment en el futur de l’Església i la seva missió en mitjà del món.

La jornada ha conclòs amb la celebració de l’eucaristia presidida per Omella, ​​i amb un acte final d’enviament que ha realitzat el secretari general de la CEE, Luis Argüello, bisbe auxiliar de Valladolid, on ha convidat a seguir el camí sinodal en tots els àmbits de la vida.

Vicente Jiménez, arquebisbe emèrit de Saragossa i responsable del grup coordinador de la CEE per a la fase diocesana del Sínode, ha fet entrega del document síntesi de totes les aportacions de les diòcesis espanyoles a Omella. Ell el dipositarà a la Secretaria General del Sínode.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.