Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) La Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència Blanquerna ha presentat aquest divendres un nou índex acadèmic per mesurar el grau de compliment del dret a la Llibertat Religiosa en un territori o en una comunitat. La presentació s’ha fet en la clausura del primer Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència que s’ha fet a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, a Barcelona.

BIRF-S són les sigles d’aquesta nova Escala Interconfessional de Llibertat de Religiosa: un model de recollida de dades que estandarditza el grau de reconeixement, respecte, protecció i compliment del dret a la Llibertat de Religiosa. Després de l’estiu es presentarà el primer informe bianual de la Càtedra i els primers resultats d’aquesta metodologia aplicada a Catalunya.

Sandra Vilajoana, Paula Martí i Álex Escolà-Gascón, membres de la Càtedra, han explicat que aquesta metodologia va més enllà del recompte, de l’estudi de casos o de l’anàlisi de lleis i sentències judicials: “És una visió des de la percepció de l’individu”. Això permetrà mesurar la percepció social i real que tenen les persones sobre la seva capacitat d’exercir el dret a la llibertat religiosa en un determinat entorn.

La presentació ha estat el darrer acte del Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de consciència. En la clausura s’ha convidat als participants a retrobar-se d’aquí a dos anys, quan es farà la propera edició. La directora de la Càtedra, Míriam Díez, ha explicat que el congrés és una mostra de la necessitat d’escoltar la realitat des del món acadèmic i que iniciatives com aquesta tinguin continuïtat. Ha agraït especialment el suport de direcció general d’Afers Religiosos al projecte i la seva implicació en el Congrés.

També han intervingut el vicerector de Recerca i Innovació de la Universitat Ramon Llull, Josep Rom, que ha remarcat que “la recerca no té sentit si no pot transferir coneixement”; el secretari general de la Fundació Blanquerna, Enric Xicoy, que ha defensat “l’espai universitari com el millor espai per debatre sobre la llibertat religiosa”; i el degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals, Josep Lluís Micó, que ha apostat per “una recerca útil, que doni dades i millori la vida de les persones”.

La directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, ha intervingut en la cloenda per destacar que “Catalunya, les universitats catalanes i la societat som un país autoexigent en matèria de llibertat religiosa” i “en la promoció d’aquest dret fonamental”.

En la clausura del congrés també s’han lliurat els premis d’estudis acadèmics sobre llibertat religiosa. S’ha distingit Alba Lupiáñez per un treball de final de Grau sobre l’objecció de consciència, Jordi Saura per treball de final de Màster sobre el cristianisme a Europa, i Maria José Valero per una tesi doctoral sobre la neutralitat religiosa dels estats a Europa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.