Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Cristianisme i Justícia) Pinceladas és el nou llibre que ha presentat el centre d'estudis Cristianisme i Justícia en homenatge a Tere Iribarren, religiosa del sagrat cor de Jesús. Es tracta d'un recull dels seus articles publicats al blog del centre d'estudis en la darrera dècada. Amb aquesta publicació, Cristianisme i Justícia reconeix i agraeix la tasca duta a terme al centre per Iribarren, així com per la seva trajectòria dedicada sobretot al món de l'educació.

A l’acte celebrat aquest dilluns hi han participat diverses persones que han treballat estretament amb la religiosa a Cristianisme i Justícia i s’ha pogut comprovar com, als seus 87 anys, manté la seva capacitat de relació i connexió, com destaca la seva companya religiosa Pilar Herran al pròleg del llibre: “Moltes vegades l'he sentit dir: 'Si col·loqués una cadira a plaça Catalunya, la tindria ocupada tot el dia'”.

El llibre que ara es presenta és un repàs als temes que l’han preocupat i sobre els que ha reflexionat al llarg d’aquests anys. Són escrits directes, contundents i molt propers, que neixen d’una notícia llegida al diari, l’observació d’una imatge o una conversa quotidiana. A través Iribarren parla de pedagogia, migracions, infància, política, teologia, violència, feminisme o desigualtat, entre moltes altres qüestions que marquen dia a dia tant l’actualitat com la vida de moltes persones.

De tots aquests textos es desprèn la seva amplitud de mires i el seu tarannà progressista. Així ho destacava Carme Torres. Al llibre també s'hi reconeix una constant de la religiosa. Adverteix que, per molt elevades que siguin les reflexions i per molta teologia o anàlisi social que es faci, s’ha de pensar sempre des de les fronteres, com recull Xavi Casanovas, director de Cristianisme i Justícia entre 2014 i 2021, al preàmbul del llibre.

Per la seva banda, Salvador Busquets, actualment director de Càritas de Barcelona, que ha participat en l’acte de presentació del llibre, l’ha definit com una persona “pícara, alegre i intel·ligent” i que sempre treballa de forma persistent per solucionar els problemes sense conflictes, buscant alternatives.

L’acte ha acabat amb un diàleg entre la mateixa Tere Iribarren i l’actual responsable de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia, Manu Andueza, que ha servit per evocar moments viscuts al centre i recordar moltes persones estimades.

“De la Tere hem après la capacitat de cuidar-nos entre nosaltres”

Nascuda el 1934 a Murchante, Navarra, va entrar com a religiosa als 20 anys. L’any 1962 va viatjar a Roma per completar la seva formació religiosa i connecta amb els aires del Concili Vaticà II i els corrents d’apertura de la vida religiosa. El gruix de la seva tasca en l’àmbit de l’educació l’ha portat a terme al col·legi del Sagrat Cor del carrer Diputació de Barcelona, on ha estat directora durant molts anys.

Amb àmplia formació en filosofia i també posteriorment en teologia, a Cristianisme i Justícia ha trobat l’espai on compartir i posar en pràctica una de les seves conviccions fermes: el treball per la justícia que brolla de la fe. I s’hi ha entregat a fons en la gestió d’actes o en l'impuls de projectes. També tenint cura de l’equip, com ha destacat Sonia Herrera, editora del blog, “de la Tere hem après la capacitat de cuidar-nos entre nosaltres”.

Ho ha fet durant tot aquest temps barrejant profunditat i rigor amb senzillesa i familiaritat, com destaca Llorenç Puig, jesuïta i un dels directors de Cristianisme i Justícia que ha comptat amb Iribarren al seu costat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.