Salta al contenuto principale
By Lluís Serra Llansana .
In Gerasa

Graciela Speranza, autora argentina, ha publicat recentment el llibre Lo que no vemos, lo que el arte ve. El títol és suggeridor. L’art dona visibilitat a realitats invisibles. Els significats que, sovint, s’escapen de la nostra consciència queden plasmats a les obres dels artistes. La pintura juga amb els llums i les ombres, amb les línies i els colors. Els ulls que contemplen un quadre es nodreixen, a través de la bellesa de l’obra pictòrica, amb els retalls d’infinit. Cada quadre és una finestra oberta al més enllà i, a la vegada, una invitació a entrar dins seu, en estades sovint inexplorades. L’emoció queda impactada. El silenci dels colors genera sensacions a granel i desperta la consciència de l’observador.

La sala 051A del Museu del Prado està dedicada a la pintura gòtica. Una de les seves obres més importants és Sant Miquel Arcàngel del Mestre de Zafra, realitzada amb tècnica mixta sobre taula passada a llenç, que data entre el 1495-1500. Figura la lluita entre el bé i el mal, entre els àngels i els dimonis, entre sant Miquel Arcàngel contra Satanàs. Una lluita apocalíptica. També apareixen petits àngels a la part superior i més avall petits dimonis, éssers híbrids vestits de mil formes diferents i grotesques. Els àngels que cauen es converteixen en monstres. La por que generen es caricaturitza en uns rostres no exempts de fantasia i d’humor. La tensió es tradueix en rialla. Els artistes gaudeixen de llibertat quan els pinten perquè no existeix una definició canònica de la seva imatge. Aquesta capacitat de transformisme reflecteix l’engany, ja el diable s’amaga darrere de mil disfresses. Jesús el defineix de manera explícita: «En ell no hi ha ni rastre de veritat. Quan menteix, parla amb propietat, perquè és mentider i pare de la mentida.» Avui la mentida no utilitza disfresses medievals, sinó recursos tecnològics. Avui es nega l’existència del diable, però la mentida s’estén per tot arreu. Falsedat i engany. L’amor i la llibertat, en absència de la veritat, es converteixen en petits monstres, que malmeten la nostra vida personal i social.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.