Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) “Aquí tenim la nostra mare. Fem-li lloc en la nostra vida i en el nostre cor”. Aquesta és la petició del prior de Montserrat, Bernat Juliol, durant la vetlla de pregària de la Mare de Déu de Montserrat celebrada ahir a la nit a la basílica. Una vetlla en què s’ha volgut recordar com Maria és “el tron” en el qual seu Jesús, una figura que el sosté, que el bressola des del naixement i l’acompanya fins a la creu. “I en un moment i en l’altre Maria, la seva mare, hi és present”, recorda Juliol. “No n’és només un simple testimoni silenciós, sinó que la seva missió és anar teixint la humanitat de Jesús”, ha afirmat.

Juliol a la homilia també ha remarcat que enguany es compleixen 75 anys de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat, l’any 1947. Una festa aleshores, ha explicat, “en què es van intentar superar les conseqüències dels difícils anys de la Guerra Civil i es va voler caminar decididament cap al futur”. El tron construït per a la Mare de Déu, ha afirmat, no és sinó “un homenatge a aquella que constantment ens fa present el seu fill Jesucrist”.

També s’ha volgut tenir present que Montserrat s’apropa a la gran celebració del Mil·lenari de Montserrat, l’any 2025. Juliol ha fet esment a la decisió que va prendre l’Abat Oliba de Ripoll d’enviar un grup de monjos a fundar un monestir en aquesta muntanya. “I no el van fundar a qualsevol lloc sinó que ho van fer allà on ja des del segle IX hi havia una capella dedicada a la Mare de Déu”. I és que la devoció a la Mare de Déu a la muntanya prové, explica Juliol, “dels orígens més pregons de la nostra història”. Des de llavors, reconeix, la Moreneta “també ha anat teixint la nostra humanitat per tal que poguéssim arribar a Jesucrist. “Aquí tenim la nostra mare”, ha clos el prior de Montserrat.

Manuel Nin, exarca per als catòlics grecs de ritu bizantí a Atenes i monjo de Montserrat ha presidit aquest dimecres la missa en la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat. Nin ha recordat també a la seva homilia que celebrar el setanta-cinquè aniversari de l’entronització de la Santa Imatge de la Mare de Déu no ha de ser celebrar un fet llunyà de fa molts anys. Al contrari, vol dir, afirma, per a tots i cadascun de nosaltres “un fer memòria viva, un celebrar, un viure avui la presència, la intercessió, l’esguard amorós de la Mare que des d’aquest lloc alt, des d’aquesta cambra alta i bella i preciosa, continua esguardant el nostre món, la nostra terra, les nostres famílies, cadascun de nosaltres”.

Nin ha esperonat els assistents a ser i esdevenir també tron de la Mare de Déu. “Ho som quan deixem que Maria, amb el seu fill a la falda, neixi en el cor de cadascun de nosaltres, quan deixem que Maria ens visiti, corri i ens empenyi per portar-nos al Crist”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.