Salta al contenuto principale
Fotografia: Vatican News.

Aquest divendres a la tarda el papa Francesc pronunciarà una pregària universal per Rússia i Ucraïna, coincidint amb la festa de l'Anunciació. La consagració a l'Immaculat Cor de Maria es farà al final de la Litúrgia de la Penitència a la basílica de Sant Pere a les 18:30 h. El Papa ha demanat a tots els bisbes i sacerdots del món que s'uneixin a ell en aquesta oració.

En aquest sentit, els bisbats amb seu a Catalunya han respost a la crida del Papa unint-se amb celebracions presidides pels bisbes en què també es recitarà la pregària proposada per Francesc.

A Catalunya Religió oferim el text íntegre de la pregària de consagració a Rússia i Ucraïna a l'Immaculat Cor de Maria en català. El podeu llegir a continuació:

Oh Maria, Mare de Déu i Mare nostra, nosaltres, en aquesta hora de tribulació, recorrem a tu. Tu ets Mare, ens estimes i ens coneixes: no hi ha res del que ens importa que se t’escapi. Mare de misericòrdia, moltes vegades hem experimentat la teva tendresa providencial, la teva presència que ens porta la pau, perquè tu sempre ens guies a Jesús, Príncep de la pau.

Però hem perdut el camí de la pau. Hem oblidat la lliçó de les tragèdies del segle passat, el sacrifici de milions de caiguts en les guerres mundials. Hem ignorat els compromisos presos com a Comunitat de les Nacions i estem traint els somnis de pau dels pobles i les esperances dels joves. Hem caigut malalts d’avarícia, ens hem tancat en interessos nacionalistes, ens hem deixat endurir per la indiferència i paralitzar per l’egoisme. Hem preferit ignorar Déu, viure amb les nostres falsedats, alimentar l’agressivitat, suprimir vides i acumular armes, oblidant que som guardians del nostre proïsme i de la mateixa casa comuna. Hem fet trossos el jardí de la Terra, hem ferit amb el pecat el cor del nostre Pare, que ens vol germans i germanes. Ens hem tornat indiferents a tothom i a tot, menys a nosaltres mateixos. I amb vergonya diem: perdona’ns, Senyor!

En la misèria del pecat, en els nostres esforços i fragilitats, en el misteri d’iniquitat del mal i de la guerra, tu, Mare santa, ens recordes que Déu no ens abandona, sinó que ens segueix mirant amb amor, amb ganes de perdonar-nos i vol que ens aixequem de nou. És Ell qui t’ha donat a nosaltres i ha posat en el teu Cor immaculat un refugi per a l’Església i per a la humanitat. Per bondat divina ets amb nosaltres i fins i tots en els revolts més estrets de la història ens condueixes amb tendresa.

Recorrem doncs a tu, truquem a la porta del teu Cor nosaltres, els teus fills estimats que no et canses de visitar i d’invitar a la conversió. En aquesta hora fosca vine a ajudar-nos i a consolar-nos. Repeteix a cadascú de nosaltres: “No soc potser aquí jo, que soc la teva mare?” Tu saps desfer els embolics dels nostres cors i els nusos del nostre temps. Confiem en tu. Estem convençuts que tu, especialment en el moment de la prova, no menysprearàs les nostres súpliques i ens ajudaràs.

Així ho vas fer a Canà de Galilea, quan vas accelerar l’hora de la intervenció de Jesús i vas introduir el seu, primer signe al món. Quan la festa es va convertir en tristesa els vas dir: «No tenen vi» (Jn 2,3). Torna-ho a repetir a Déu, oh Mare, perquè avui ens hem quedat sense el vi de l’esperança, l’alegria s’ha esvaït, la fraternitat s’ha aigualit. Hem perdut la humanitat, hem malgastat la pau. Ens hem tornat capaços de tota violència i destrucció. Necessitem urgentment la teva intervenció materna.

Acull doncs, oh Mare, aquesta súplica nostra.
Tu, estrella del mar, no ens deixis naufragar en la tempesta de la guerra.
Tu, arca de la nova aliança, inspira projectes i camins de reconciliació.
Tu, “terra del Cel”, porta de nou la concòrdia de Déu al món.
Apaga l’odi, aplaca la venjança, ensenya’ns el perdó.
Allibera’ns de la guerra, preserva el món de l’amenaça nuclear.
Reina del Rosari, desperta en nosaltres la necessitat de pregar i d’estimar.
Reina de la família humana, mostra als pobles el camí de la fraternitat.
Reina de la pau, aconsegueix la pau per al món.

Que les teves llàgrimes, oh Mare, moguin els nostres cors endurits. Que les llàgrimes que has vessat per nosaltres facin tornar a florir aquesta vall que el nostre odi ha assecat. I mentre el soroll de les armes no calla, que la teva pregària ens disposi a la pau. Que les teves mans maternes acariciïn els que pateixen i fugen sota el pes de les bombes. Que la teva abraçada materna consoli aquells que es veuen obligats a abandonar la seva casa i el seu País. Que el teu Cor ple de dolor ens porti a la compassió i ens empenyi a obrir les portes i a prendre cura de la humanitat ferida i rebutjada.

Santa Mare de Déu, mentre eres al peu de la creu, Jesús, veient el deixeble al teu costat, et va dir: «Heus aquí el teu fill» (Jn 19,26): així et va confiar cadascun de nosaltres. Després al deixeble, a cadascun de nosaltres, va dir: «Heus aquí la teva mare» (v. 27). Mare, ara volem acollir-te en la nostra vida i en la nostra història. En aquesta hora la humanitat, trista i esgotada, està al peu de la creu amb tu. I necessita confiar-se a tu, consagrar-se a Crist a través teu. El poble ucraïnès i el poble rus, que et veneren amb amor, recorren a tu, mentre el teu Cor batega per ells i per tots els pobles castigats per la guerra, per la fam, per la injustícia i per la misèria.

Nosaltres, doncs, Mare de Déu i Mare nostra, solemnement confiem i consagrem al teu Cor immaculat a nosaltres mateixos, l’Església i tota la humanitat, de manera especial Rússia i Ucraïna. Acull aquest acte nostre que fem amb confiança i amb amor, fes que cessi la guerra, proporciona la pau al món. El sí que va sortir del teu Cor va obrir les portes de la història al Príncep de la pau; confiem que una altra vegada, a través del teu Cor, vindrà la pau. A tu doncs consagrem el futur de tota la família humana, les necessitats i les expectatives dels pobles, les angoixes i les esperances del món.

Que a través teu s’aboqui sobre la Terra la divina Misericòrdia i el dolç batec de la pau torni a marcar els nostres dies. Dona del sí, sobre la qual va baixar l’Esperit Sant, porta’ns l’harmonia de Déu. Apaivaga l’aridesa del nostre cor, tu que “ets font viva d’esperança”. Tu que vas teixir la humanitat de Jesús, fes de nosaltres artesans de comunió. Tu que vas caminar pels nostres camins, condueix-nos pels camins de la pau. Amén.

Traducció: Josep M. Torrents

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.