Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(CR) En un moviment inusual dins l’Església ortodoxa russa, prop de tres-cents sacerdots han firmat una carta oberta on demanen la fi de la guerra amb “un cessament del foc immediat”. En el text defensen que “no hi ha altre camí que el perdó i la reconciliació mútua”, tot i que també adverteixen als responsables d’aquesta “guerra fraticida” que “el judici final arribarà per a tothom”.

Aquest desafiament es tracta d’un fet inèdit, ja que és molt difícil de veure un nombre tan elevat de sacerdots criticant obertament el govern del president Vladimir Putin. No obstant, la carta no està signada pel patriarca de Moscou, Ciril I, primat de l’església ortodoxa russa. El text inclou el nom de tots els sacerdots i diaques que el signen, i està obert a noves signatures.

La vida de cada persona, un do inestimable i únic de Déu

La carta, publicada el dimarts 1 de març, recorda diversos fragments de la Sagrada Escriptura i crida a la reconciliació entre el poble rus i “els germans i germanes d’Ucraïna”. En aquest sentit, expressa que “la vida de cada persona és un do inestimable i únic de Déu”, i per això “desitja a tots els soldats, tant russos com ucraïnesos, que tornin a les seves llars i famílies sense danys”.

D’altra banda, també avisa als responsables de la guerra, als quals recorda que el “judici final l’espera tothom”: “Cap autoritat terrenal, cap metge, cap guàrdia us protegirà d’aquest judici. Nosaltres tenim el deure de salvar a tots els fills de l’Església ortodoxa russa, i no volem que ningú arribi al judici final portant la pesada càrrega de les malediccions maternes que el portaran al turment etern”.

Crida a les mares dels soldats

A més d’aquesta carta, aquest dijous l’arquebisbe de Simferopol i Crimea, Kliment, del Patriarcat de Kíiv, ha adreçat unes paraules a les mares dels soldats russos. A través d’un vídeo ha demanat a les mares que no permetin que els seus fills vagin a la guerra on, com ha recordat, amb només sis dies ja han mort més de 6.000 combatents: “Els fills que estimeu i que heu cuidat durant tants anys, ara s’han convertit en assassins. A Ucraïna hi ha una guerra on es maten civils, i fins i tot nens innocents. Heu d’aturar això, no deixeu que els vostres nens vagin a la guerra”.

Podeu llegir el contingut íntegre de la carta en català a continuació:

Carta del clergat de l’Església ortodoxa russa demanant la reconciliació i la fi de la guerra

Nosaltres, els sacerdots i diaques de l'Església ortodoxa russa, cadascun en nom nostre, fem una crida a tots els responsables de la fi de la guerra fratricida a Ucraïna, amb una crida a la reconciliació i un cessament del foc immediat.

Enviem aquesta crida la vigília del Diumenge del Perdó.

El Judici final l'espera tothom. Cap autoritat terrenal, cap metge, cap guàrdia us protegirà d'aquest judici. Tenim cura de la salvació de tota persona que es considera un fill de l'Església ortodoxa russa, no volem que es presenti en aquesta cort portant la pesada càrrega de les malediccions maternes. Us recordem que la Sang de Crist vessada pel Salvador per a la vida del món serà acollida en el sagrament de la Comunió per aquells que donen ordres assassines, no a la vida, sinó al turment etern.

Lamentem la prova a la qual van ser sotmesos injustament els nostres germans I germanes a Ucraïna. Us recordem que la vida de cada persona és un do inestimable i únic de Déu, i per això desitgem a tots els soldats, tant russos com ucraïnesos, que tornin a les seves llars i famílies sense danys. Estem pensant amargament en l'abisme que els nostres fills i néts a Rússia i Ucraïna hauran de superar per tornar a ser amics, respectar-se i estimar-se.

Respectem la llibertat humana donada per Déu i creiem que el poble d'Ucraïna ha de fer la seva elecció independentment, no a punta de pistola, sense pressió d'occident ni d’orient. Anticipant el Diumenge del Perdó, us recordem que les portes del paradís s'obren a tothom, fins i tot a algú que ha pecat molt, si demana perdó a aquells a qui ha humiliat, insultat, menyspreat, o als qui han estat assassinats per les seves mans o per la seva ordre. No hi ha altre camí que el perdó i la reconciliació mútua.

"La veu de la sang del teu germà clama a mi des de la terra, i ara seràs maleït de la terra que ha obert la boca per rebre de les teves mans la sang del teu germà", va dir Déu a Caín, que envejava el seu germà petit. Ai de totes les persones que s'adonen que aquestes paraules s'adrecen a ell personalment. Cap crida no violenta a la pau i a la fi de la guerra ha de ser reprimida per la força i considerada com una violació de la llei, perquè aquest és el manament diví: "Feliços els qui treballen per la pau.”

Fem una crida a totes les parts en conflicte a dialogar, perquè no hi ha cap altra alternativa a la violència. Només la capacitat d'escoltar una altra persona pot donar esperança per sortir de l'abisme on els nostres països van ser llençats en pocs dies. Entrem a la Quaresma amb l'esperit de la fe, de l'esperança i de l’amor. Aturem la guerra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.