Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Cossetània Edicions) L’Ajuntament de Manresa, en el marc del projecte Manresa 2022 per celebrar els 500 anys de l’arribada de sant Ignasi de Loiola a la ciutat, ha publicat amb Cossetània Edicions, Viatge per la Catalunya ignasiana. El llibre, escrit per Josep Alert, ressegueix espais com les restes de l’antiga església romànica de Montserrat, la Seu de Manresa o les esglésies gòtiques de Barcelona.

Viatge per la Catalunya ignasiana proposar seguir el rastre de les petjades d'Ignasi de Loiola en tres escenaris que van resultar decisius en el seu procés de transformació personal. Tres llocs que encara ara conserven viu el record de la presència del pelegrí: Montserrat, Manresa i Barcelona.

A Montserrat es ressegueixen els espais existents en el moment de la seva visita: les restes de l’antiga església romànica, el claustre gòtic i les mostres d’escultura renaixentista. A Manresa, el llibre descobreix la ciutat tardogòtica que Ignasi va trepitjar, amb espais de culte com la Seu i Sant Domènec, algunes cases senyorials i el conjunt barroc de la Cova, que simbolitza el vincle amb la ciutat. Finalment, a la Barcelona coetània del pelegrí es descobreixen convents, esglésies gòtiques i cases nobiliàries, en una ciutat de mercaders.

Per Coetània Edicions, Aquesta guia identifica les principals localitzacions que, en aquests tres indrets determinants, testimonien la memòria d’Ignasi de Loiola. No proposa un itinerari, sinó que aporta informació sobre cada lloc, i deixa que sigui el mateix viatjant qui construeixi la seva ruta a cada indret, a partir de la mateixa tria personal.

El fundador de la Companyia de Jesús

Després de ser ferit greument durant el setge de Pamplona, l’any 1522, Íñigo López de Loiola (1491-1556) va decidir canviar de vida. Vestit com un captaire, el futur fundador de la Companyia de Jesús va travessar Catalunya d’oest a est, amb el propòsit d’embarcar des de Barcelona per pelegrinar cap a Jerusalem passant per Roma.

Josep Alert i Puig

Nascut a Igualada l’any 1966, és llicenciat en geografia i història. Ha exercit tasques periodístiques en mitjans locals i comarcals i ha treballat com a dinamitzador comunitari i tècnic de cultura en l’àmbit municipal. Ha participat en diferents projectes relacionats amb la memòria històrica, el patrimoni, el turisme i la gestió cultural. L’any 2013 va coordinar el programa del centenari de Joaquim Amat-Piniella. És autor dels llibres La Sèquia de Manresa –escrit juntament amb Pol Huguet- i La Barcelona jueva. Ha guanyat els premis Bonaplata i P. Ignasi Puig. Actualment treballa en l’àmbit de l’ensenyament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.