Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Fotografia: Càritas Barcelona
Galeria d'imatges

(Església pel Treball Decent) Més de cinquanta persones s’han concentrat a la plaça de la Catedral de Barcelona convocades per la plataforma ‘Església pel Treball Decent’. Els participants a l’acte s’han reunit aquest dijous a la tarda per demanar: "Ara més que mai, treball decent".

L’acte ha volgut posar de manifest els estralls que ha produït la COVID-19 en l’àmbit laboral. Per fer-ho, s’han format tres fileres. Cadascuna simbolitzava un col·lectiu de persones que pateixen problemàtiques laborals determinades, i que acaben sent excloses del mercat laboral actual. Una filera representava al jovent, un dels col·lectius que més han patit els estralls de la pandèmia. “La COVID-19 no només ha estroncat la vida social dels i les joves, sinó que també els ha dificultats la progressió en els estudis o la cerca d’una primera feina”, han afirmat des de la plataforma. També s’ha volgut posar el focus en el col·lectiu de dones migrants, persones en situació de màxima vulnerabilitat que durant la pandèmia han quedat fora de qualsevol protecció social. “Moltes dones migrants han perdut la feina que tenien. La majoria treballaven sense contracte, tenint cura de persones grans o fent neteja de domicilis. El confinament va provocar que no poguessin assistir al seu lloc de treball, i que d’un dia per l’altre es quedessin sense feina, ingressos o cap possibilitat d’accedir a ajudes públiques”, han denunciat. Finalment, una tercera filera ha volgut agrupar altres problemàtiques comunes que afecten el mercat laboral de l’àrea de Barcelona. Ser major de 50 anys, tenir una feina a temps parcial o percebre un salari que no permet arribar a final de mes han estat algunes de les qüestions que s’han volgut mostrar.

La plataforma ‘Església pel Treball Decent’ ha recordat que segons l’informe FOESSA ‘Vulneración de derechos: trabajo decente’, abans de la pandèmia el 30,7% de la població catalana no podia accedir a la protecció i l’estabilitat que proporciona un contracte de treball de durada indefinida i de jornada completa, i que molt probablement la situació s’ha agreujat arran de la crisi actual. “Una elevada taxa d’atur, sumada a feines temporals dins el mercat informal o amb contractes de curta durada i sous baixos implica que les condicions de vida de les persones es caracteritzin per la fragilitat. En la majoria de casos, aquestes feines precàries representen l’única font d’ingressos de la llar, i els mesos de confinament van afectar molt intensament les persones que en depenien”, han indicat els convocants.

Finalitzat l’acte, s’ha desplegat la pancarta amb el lema ‘Ara més que mai, treball decent’ i s’han fet algunes propostes per revertir la situació actual generada per la COVID-19. Entre altres qüestions, han demanat assegurar una ocupació de qualitat en els sectors privat i públic; disminuint la contractació temporal i parcial i impulsant contractes indefinits a jornada completa. També s’han demanat mesures de formació i d’orientació per persones a l’atur i per persones treballadores, especialment per les que pateixen subocupació i precarietat en el treball. Així mateix, s’ha demanat una pujada del salari mínim, per ajustar-se a les necessitats vitals de la societat actual.

S’ha fet un esment especial a l’IMV i la RGC, demanant l’eliminació de les traves administratives per sol·licitar les ajudes, sobretot per a les famílies sense ingressos. Finalment, s’ha citat el reglament d’estrangeria, demanant la seva modificació per evitar que les persones migrants que viuen i treballen a casa nostra caiguin en la irregularitat sobrevinguda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.