Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Primer res de vespres a la basílica de Santa Maria de Montserrat presidit pel nou abat. El recent elegit Manel Gasch ha fet una breu intervenció en què ha expressat la voluntat de la comunitat benedictina a Montserrat: “Voldríem acollir tothom, perquè la casa de Déu ha de ser la casa de tots”.

En aquesta celebració tan ordinària i sòbria com excepcional, Gasch ha demanat “la pregària i el recolzament” de tots els qui estimen, visiten i col·laboren amb Montserrat per afrontar la tasca encomanada. I la comunitat li ha correspost. En el moment de les pregàries, els aplegats han pregat per ell, perquè com a nou abat “sàpiga traspuar l’amor de Crist”.

Gasch és reconegut pel seu tarannà afable i ha estat ben valorat per la gestió del monestir en la seva responsabilitat com a majordom-administrador. Especialment en una etapa marcada per la pandèmia. En aquest moment ja exerceix el govern del monestir, pendent de la benedicció abacial, que tindrà lloc les properes setmanes.

Fidels a la missió de presentar Jesús a la societat

El nou abat, amb la creu pectoral de l’abat Cassià Maria Just, ha recordat el servei que li “han confiat avui” els seus germans. En la celebració d’aquest dimecres al vespre, ha formulat un compromís: “Treballaré per tal que el monestir i el santuari de Montserrat continuïn fidels a la seva missió de presentar Jesucrist i el seu evangeli a la societat i al món”. “Creiem que en ell hi ha la font de la vida i de felicitat”, hi ha afegit.

Les vespres s’han pogut seguir en directe a través de Montserrat TV. La celebració ha començat amb una processó d’entrada a la basílica de tota la comunitat benedictina de Montserrat, encapçalada per l’Escolania de Montserrat, de la qual Gasch va ser prefecte entre el 2005 i el 2010. Al final de la processó, Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, i l’abat emèrit, Josep M. Soler, han acompanyat el nou abat.

Durant tot el dia Gasch ha rebut felicitacions per part de diverses entitats, ordes i congregacions religioses i del món polític i social. D'altra banda, el mateix dia de l'elecció, el nou abat ja ha estat criticat per sectors digitals integristes que han destacat que el 2017 va signar una declaració de 400 capellans catalans a favor de la celebració d'un referèndum.

Podeu recuperar aquí les paraules del pare abat de Montserrat, Manel Gasch, durant l’ofici de vespres a Montserrat:

Quina alegria quan em van dir
“Anem a la casa del Senyor”
Ja han arribat els nostres peus
al teu llindar Jerusalem...

El primer salm que hem cantat ens fa pensar que a Montserrat celebrem sempre la presència de pelegrins i estem contents de tenir-vos avui aquí, els qui casualment us hi heu trobat, en aquestes vespres una mica diferents, els qui passàveu uns dies a Montserrat o els qui heu vingut a acompanyar la comunitat. I estem contents també d’aquesta realitat nova que ens fa acollir a tantes persones que des de casa seguiu la nostra pregària gràcies als mitjans de comunicació...

Moltes maneres diverses de creuar els llindars de la casa del Senyor, de la casa de Santa Maria de Montserrat que Déu ens ha confiat a la comunitat de monjos benedictins, des de la qual voldríem acollir tothom, perquè la casa de Déu ha de ser la casa de tots.

En el servei com a Abat de Montserrat que els meus germans m’han confiat avui treballaré per tal que el monestir i el santuari de Montserrat continuïn fidels a la seva missió de presentar Jesucrist i el seu evangeli a la societat i al món, perquè creiem que en ell hi ha la font de la vida i de felicitat. Sé que aquesta tasca necessita la pregària i el recolzament de tots els qui estimeu, visiteu i col·laboreu amb Montserrat, especialment els nostres escolans, també pels treballadors, pels oblats i pels confrares.

Vull dir una paraula d’agraïment a l’Abat Josep M. Soler per tot el seu abadiat. Li demano que ell que porta Montserrat al cor i al cap, no deixi de pregar per nosaltres.

Posem-ho tot confiadament, al peus de la Moreneta, per poder dir aquí i arreu: “Que hi hagi pau dintre teu.

P. Manel Gasch i Hurios, abat de Montserrat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.