Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) La Basílica de Sant Maria del Mar de Barcelona ha acollit aquests divendres un dels actes de celebració dels 500 anys de la conversió i l’estada de Sant Ignasi a Catalunya. Una representació dels bisbes catalans, dels religiosos i del clergat diocesà es van afegir a la celebració de la família ignasiana en una eucaristia presidida pel cardenal Joan Josep Omella i concelebrada amb el pare Arturo Sosa, superior general dels Jesuïtes. El pare Sosa està aquests dies a Catalunya coincidint en la festivitat de Sant Ignasi d’aquest dissabte i els actes de l’Any Ignasià.

En l’homília Sosa va repassar els diversos llocs que van marcar la vida de Sant Ignasi en la seva estada a Catalunya fa 500 anys. Ferit en una batalla a Pamplona, des de Loyola inicia la peregrinació –el Camí Ignasià– que el porta a Montserrat on “es desfà de la indumentària de cavaller per prendre la vestidura de Crist, pobre i humil”. D’allà a Manresa, on l’estada al lloc que avui hi ha la cova de Manresa li fa veure com Déu “ha fet totes les coses noves”. Finalment, en no poder anar a Terra Santa, es queda a Barcelona a estudiar durant dos anys. És en aquests dies quan Ignasi fa de captaire al temple de Santa Maria del Mar.

El pare Sosa va descriure tot aquest procés com la manera amb la que Sant Ignasi “adquireix la llibertat de deixar-se conduir per l’Esperit i no pels seus desitjos, somnis o projectes”. Per això, la celebració dels 500 anys “no és un esforç per glorificar la seva figura ni fer propaganda de la seva obra”, sinó per convidar a cada persona a “aprendre a distingir els moviments interiors que porten a alliberar-se interiorment de tot allò que sigui un obstacle per a la trobada amb el Senyor”.

El superior general de la Companyia de Jesús va tancar l’homilia demanant “a Déu que beneeixi aquesta església catalana” i citant en català el lema dels jesuïtes “en tot servir i estimar”.

Invitació al Camí Ignasià

En l’acte, que va omplir la basílica respectant les limitacions d’aforament vigents, hi van intervenir breument el superior provincial dels Jesuïtes a Espanya, el pare Antonio España, el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, el pare Enric Puiggròs, i el rector de Santa Maria de Mar, mossèn Salvador Pié, que va donar la benvinguda als assistents a la mateixa basílica que 500 anys abans havia acollit Sant Ignasi.

Al final de la celebració el cardenal Omella va presentar a la carta conjunta que han publicat tots els bisbes de les diòcesis per on passa el Camí Ignasià, entre ells el de Sant Feliu, Vic, Solsona i Lleida. Una invitació a fer el Camí Ignasià i a “recuperar la nostra condició de pelegrins”. Omella va destacar el lema de l’Any Ignasià, “Veure noves totes les coses en Crist”, com un dels grans aprenentatges que continuen avui vigents de l’experiència espiritual de Sant Ignasi.

Finalment, amb els representants institucionals presents a l’acte, es va fer una ofrena a l’escultura del Sant Ignasi que recorda la seva estada a la basílica. Entre altres, hi van assistir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, el diputat Joan Capdevila i el director general director general d’Anàlisi i Planificació del departament d’Acció Exterior, Joan Maria Piqué.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.