Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) El curs escolar ha arribat al seu tram final i, amb això, un any més tornen les activitats de lleure de l’estiu. Aquesta setmana s’han iniciat els primers casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, que tenen com a eix temàtic la conscienciació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i que compten amb l’aval de la bona experiència de l’any passat: l’estiu de 2020 que, tot i ser un any desconcertant i excepcional, 21.000 infants i joves van participar de les diferents activitats de lleure que organitza la Fundació, l’entitat de lleure més gran de Catalunya.

Per a Xavier Nus, president del Moviment de Centres d'Esplais Cristians de Catalunya (MCECC), l’estiu passat va demostrar que les activitats de lleure són “molt importants, i sobretot segures”. Un estiu en que els centres de lleure van adaptar les seves activitats tan ràpid com van poder, i que van portar molts aprenentatges per a fer d’aquest estiu una millor experiència. “No serà com el 2019, però serà millor que el 2020”, ha dit Nus en referència a les activitats que han començat aquesta setmana. Al grau de l’experiència, se li ha d’afegir el de la constància, ja que fa mesos que els monitors i monitores estan preparant les activitats per a aquest estiu.

La Fundació Pere Tarrés posa, un estiu més, la mirada cap als infants i joves més vulnerables. “A dia d’avui ja s’han donat més de 3.500 beques”, assegura el president del MCECC. Una dada que encara no està tancada, ja que algunes beques s’assignen més tard.

Enguany, després de 15 mesos d’incerteses i davant la perspectiva de la millora de tots els indicadors de la pandèmia a causa de l’acceleració de la campanya de vacunació, les famílies tornen a confiar massivament en les entitats de lleure. Tot indica que les xifres d’inscrits d’aquest any acabaran superant de llarg les del 2020 i seran molt semblants a les dels anys anteriors al covid-19. De moment, les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, dels 200 centres d’esplai federats del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) i dels centres socioeducatius adherits superen ja els 32.000 infants i joves inscrits en colònies i casals d’estiu, a més d’altres activitats com campaments i rutes. Tot i això, moltes de les inscripcions a les activitats continuen obertes, i les xifres definitives no se sabran fins a finals d’agost.

Malgrat que la majoria de colònies i casals d’estiu començaran el pròxim dilluns 28 de juny, aquest dimecres ja hi ha els primers joves que han pogut gaudir d’alguna proposta de lleure educatiu. Aquest és el cas del Casal de l’Escola Cor de Maria de Mataró on, arran de la pandèmia de la Covid, l’entrada s’ha fet esglaonada i s’han pres les pertinents mesures sanitàries per evitar propagar el virus. Amb tot, els nens han gaudit de les primeres activitats del casal, que per ells són molt importants en un any en que només ha compartit les aules amb el seus grups bombolla, ja que s’han cancel·lat les extraescolars, les colònies i els esplais.

Aquests, però, no són els únics que han iniciat avui les seves vacances amb una iniciativa de lleure educatiu, ja que una vintena de nois i noies del centre d’esplai Can Colapi de Sabadell s’han pujat a l’autocar per gaudir de les seves colònies. Tot i la pluja, més d’una vintena de joves de primera a segon d’ESO, s’han trobat aquest matí per iniciar aquest viatge que els portarà tres dies a una casa rural de Sant Iscle de Colltort (Garrotxa). Carregats amb una motxilla plena d’il·lusions, s’han acomiadat de les seves famílies des de la finestra del vehicle.

Després d’un any que els nois i noies, pràcticament, només han interactuat amb el seu grup bombolla, és a dir, els companys de classe i la família, han mostrat el seu entusiasme de poder compartir aquesta experiència amb altres persones de la seva edat. “És important per aquests joves socialitzar-se en un any que moltes activitats extraescolars, colònies o esplais s’han hagut de suspendre o reduir la seva activitat”, explica Xavier Nus.

Ara bé, aquest centre d’esplai no serà l’únic vinculat al MCECC que en els pròxims dies comenci les seves colònies. El divendres 25 de juny, una cinquantena de nens i nenes dels centres d’esplai Trencaclosques i uns 65 del centre d’esplai Monmacor, els dos de Barcelona, comencen també les seves colònies d’estiu. Amb tot, el gran gruix de colònies i casals a Catalunya s’iniciaran la setmana vinent.

Tant els casals d’estiu com les colònies seran de les primeres oportunitats que tindran infants, adolescents i joves d’interactuar amb altres nois i noies de la seva edat més enllà dels seus companys de classe. En un any marcat per la pandèmia i les restriccions tant de mobilitat com d’interacció social, els nens i nenes han trobat a faltar el fet de relacionar-se amb persones de la seva edat, sortir a entorns naturals o a l’aire lliure. Per això, ara amb aquestes activitats recuperaran el contacte amb altres els amics i la natura.

El lleure, doncs torna a agafar el protagonisme de cada estiu amb les activitats que arrenquen la setmana que ve. Les activitats i les instal·lacions on aquestes es realitzen s’han adaptat a les noves mesures higièniques i sanitàries per a la prevenció del covid-19. El nou protocol d’aquest any es basa en el que ja va garantir unes activitats plenament segures l’estiu passat però amb algunes novetats que permetran que els infants gaudeixin encara més de l’experiència educativa i lúdica del lleure. Des que va començar la pandèmia, la Fundació Pere Tarrés va actualitzant regularment les mesures per adaptar les seves instal·lacions i activitats a les noves normatives del Govern. Aquí es poden consultar els diferents protocols vigents actualment.

La Fundació Pere Tarrés considera que les activitats d’educació en el lleure són clau en el desenvolupament dels infants, adolescents i joves. Després de mesos d’incertesa, el lleure serà més important que mai perquè oferta lúdica comptarà amb una funció socialitzadora i pedagògica.

“Cap infant sense colònies”

Per això també una de les prioritats d’aquest estiu serà assegurar l’equitat social perquè cap infant es quedi sense participar en les activitats de lleure. Una necessitat que cada estiu la Fundació Pere Tarrés intenta cobrir amb la campanya “Cap infant sense colònies”. Enguany, segons un recent estudi de l’entitat, les necessitats socials de les famílies que habitualment sol·liciten beques per poder gaudir de les activitats d’estiu han crescut de manera molt notable. De fet, el 30% de les famílies que van rebre beca era el primer cop que ho feien i asseguren que mai s’havien trobat en una situació de vulnerabilitat tan greu com l’actual. És per això que es preveuen més sol·licituds que mai. De moment se n’han rebut ja 3.479 peticions.

La Fundació fa una crida a les institucions, empreses i particulars perquè col·laborin en la campanya i garanteixin, així, que cap infant es quedi sense aquestes necessàries activitats de lleure.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.