Salta al contenuto principale

Dilluns dia 17 s’anunciava l’acord entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya per formar govern de coalició. A l’anunci es presentava l’Acord de Govern entre ambdues formacions. Ahir dilluns, dia 24, el Molt Hble. Sr. Pere Aragonès prenia possessió com a President de la Generalitat, i al govern configurat el nou titular del Departament d’Educació és l’Hble. Sr. Josep González Cambray, fins ara Director General de Centres Públics i President del Consorci d’Educació de Barcelona.

L’Acord de Legislatura, més enllà de les declaracions programàtiques generals, ens permet centrar el focus d’atenció en l’àmbit educatiu i, especialment, en el que es pot albirar sobre l’escola concertada. El text de l’Acord centra les accions en diversos eixos principals o referències concretes: increment pressupostari, finançament diferencial dels centres, Pacte contra la segregació, la LEC; avenç cap a la plena gratuïtat; gratuïtat del 0-3; escola inclusiva...

Concretant encara més, el document contempla incrementar progressivament el pressupost educatiu per aproximar-nos al 6% del PIB; desenvolupar i implementar un sistema de finançament dels centres educatius del Ser­vei Educatiu de Catalunya que tingui en compte les necessitats d’escolarització i els nivells de complexitat; desplegar, impulsar i fer el seguiment del Pacte contra la segregació escolar a Catalu­nya; mantenir la LEC, culminar-ne el desplegament i treballar perquè s’implementi realment el Servei d’Educació de Catalunya avançant en la plena gratuïtat de l’educació tot garantint la suficiència dels centres sostinguts amb fons públics i la igualtat de les condicions laborals del professorat; universalitzar i fer gratuïta l’educació entre els 0-3 anys tot garantint una oferta suficient i de qualitat integrant la iniciativa pública i la social; pla de xoc contra el fracàs escolar i aposta per l’escola inclusiva amb la implementació del decret d’escola inclusiva i garantir els recursos necessaris.

Són unes idees de molta amplitud que tenen bona lletra. Esperem que la música, amb tants de tons i semitons que se’n poden extreure, sigui harmoniosa i estigui a l’alçada dels anhels i les justes reivindicacions del sector, integrat en el Servei d’Educació de Catalunya.

Ara, a curt termini, preocupa especialment l’opacitat amb què s’estan desplegant les darreres actuacions del procés de preinscripció i matrícula, en especial les revisions de les reserves d’alumnes NESE, les seves assignacions i el desplaçament d’alumnat ordinari ja preinscrit a causa de l’anterior. La dotació econòmica per a l’alumnat amb necessitats educatives específiques derivades d’entorns socioeconòmics vulnerables, compromís adoptat per l’Administració i quantificat en 988,10 euros/alumne dels que ocupen la ‘reserva’ de places d’alumnat per a aquest perfil. També el resultat de les revisions d’ofici del concert de les unitats, especialment les de P3. La dotació econòmica de la subvenció per als ordinadors, per als Plans de Millora, la concreció definitiva del manteniment per al proper curs de les “plantilles COVID”, preludi de l’inici del camí de l’equiparació amb les plantilles dels centres públics... S’acumula molta feina en aquest moment de trànsit entre l’antic i el nou govern, en el que esperem i desitgem que continuï la interlocució més directa amb el Departament amb el manteniment de la Direcció general de Centres concertats i Centres privats.

A l’Acord es parla del Pla per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social que es nodrirà dels fons eu­ropeus Next Generation, així com d’altres recursos amb l’objectiu de la reactivació i la transformació econòmica. El Pla ha de ser l’eix central sobre el qual es construeixi un model social i econòmic català pròsper, més just socialment i sostenible ambientalment. Esperem veure com el desplegament d’aquest pla té també repercussió positiva en el nostre sector.

Tenim al davant molts reptes. Com a societat, com a país, com a sector. Desitgem que l’acció del nou govern es caracteritzi, tal com diu el seu Pla, per la seva garantia de comunicació i transparència envers la ciutadania, així com els espais de participació i concertació social que permetin dotar les polítiques del Govern del màxim suport social. Suport en què l’escola concertada ostenta un pes important i que ha de coadjuvar a tirar endavant les grans propostes polítiques, en especial les educatives i sobre les quals oferim la nostra col·laboració.

Molts èxits al President de la Generalitat i al nou govern, en particular al nou Conseller d’Educació. Tindran al seu costat el suport lleial del sector per edificar a través del consens els grans reptes que se li presenten, amb el respecte al concepte essencial d’un país lliure, democràtic i plural que potencia i garanteix les llibertats educatives i el Servei d’Educació de Catalunya.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.