Salta al contenuto principale
2 Catalunya Religió Sab 24/04/2021

(MPCB) "Llibertat d’expressió en temps de propaganda" és el títol del darrer sopar tertúla del Moviment de Professionals catòlics de Barcelona. La xerrada, impartida per Carles Torner, director del PEN Internacional i membre del MPCB, va ser en format telemàtic.

Torner començà recordant que tot just ara fa 100 anys – Londres 1921-, es fundava el PEN internacional amb un l’objectiu central de defensar i donar suport a aquells que són perseguits per la seva paraula. És la mateixa edat que Pax-Romana, fundada a Fribourg (Suïssa) com a moviment internacional d’intel·lectuals catòlics i amb l’objectiu principal de  ésser un moviment que pogués donar resposta pròpia dels laics, des de l’evangeli, als desafiaments eclesials,  socials i polítics del segle XX.

Per tal de fer l'exposició, Torner mostrà algunes imatges a la pantalla. Una de les primeres va ser per fer esment de la metgessa i escriptora Ma Thida, membre del PEN de Mynamar, i que aquests dies ha aconseguit escapar de Myanmar, on el cop d’estat i els militars que de llavors ençà governen el país feien témer per ella.  Ha pogut escapar  gràcies també a l’acció del PEN internacional i l’ha acollit la biblioteca Vaclav Havel de Praga. Thida va estar a la presó d'Inseon del 1993 al 1999 per defensar la llibertat d’expressió i els drets humans al seu país. Ella mateixa va declarar que “si no hagués estat per la  vipassana (meditació budista), no hauria superat les incalculables dificultats que vaig afrontar a la presó”.

En aquest punt el ponent va reflexionar sobre la nova propaganda. Aquesta, diu, no funciona contraposant un relat oficial al relat dissident, sinó que fomenta la multiplicitat relats, i de fonts, cercant la confusió. La nova propaganda posa en qüestió l’existència de qualsevol veritat. Carles Torner portà una altra imatge a la pantalla: Oleg Sentsov, cineasta ucraïnès, activista dels drets civils i que ha estat presoner durant més d’un lustre  a Sibèria; a qui també han donat suport des del PEN internacional tot denunciant a diverses organitzacions internacionals el seu injust empresonament, així fins que ha estat alliberat el passat setembre en un intercanvi de presoners entre Ucraïna y Rússia. Oleg Sentsov recorda que “Putin representa un clar perill per la llibertat d’expressió i les democràcies occidentals”.

El ponent va parlar després de de la seva visita, juntament amb la Txell Bonet i el periodista turc a l’exili Can Dündar, a Lledoners. "Escalfor humà en temps de injustícia i soledat. Resistència i proximitat". El PEN Internacional havia firmat un manifest en favor de l’alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, impulsat també pel PEN Català. Eren 15 centres PEN de tot el món que havien manifestat la seva voluntat de fer accions amb el fi de difondre aquesta reivindicació. Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional, va venir fa un parell d’anys a Barcelona per presentar el document. I aquí fem èmfasi de les paraules que ens deixà el ponent “defensar el drets humans d’una persona concreta és defensar la veritat”.

Una de les darrers imatges mostrada pel director del PEN internacional, el passat divendres 16 d'abril, parlava de la defensa dels drets lingüístics, concretament de la lluita de les llengües ameríndies i d’altres  per conquerir la necessària normalització. Edicions i premis literaris per la llengua Quítxua. I ja per acabar Torner va portar la darrera part de la seva intervenció "al jutjar i la reflexió des de l’evangeli". Cal  viure en resistència contra el silenci, ajudant-nos també de la pregària. Defensar la veritat en aquest món de les xarxes socials on habiten les “fake news”  i la nova propaganda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.