Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Alcem la Veu) Amb el lema ‘Per la dignitat i la igualtat de les dones en l’Església’, el col·lectiu de dones creients Alcem la Veu convoca una concentració el proper diumenge 7 de març, vigília del Dia Internacional de les Dones, a les 12 del migdia a la plaça de la Catedral de Barcelona. Després d’un any de camí, el col·lectiu es manté ferm en reivindicar reciprocitat, diàleg i equitat en el si de la institució.

La convocatòria, de caire presencial, seguirà les mesures de prevenció que dicten les autoritats sanitàries en l’actual context de pandèmia. Per participar-hi cal inscriure’s al web www.alcemlaveu.org. També es podrà seguir l’acte en directe per xarxes socials, als perfils de Twitter i Instagram de la coordinadora.

Dels canvis simbòlics a canvis significatius

Alcem la veu és una coordinadora de dones creients de caire transversal, que va sortir al carrer per primer cop l’1 de març de 2020. Treballen en xarxa amb d’altres moviments estatals i internacionals a favor d’una realitat eclesial més diversa, oberta i participativa. I reivindiquen que es tingui en compte les veus, la saviesa, l’experiència i els talents de tothom, també de les dones.

Des de la coordinadora valoren que el darrer any s’han produït petites millores simbòliques a favor de la dignitat i la igualtat de la l’Església. El mes de gener el papa Francesc va modificar el Codi de Dret Canònic obrint la possibilitat d’instituir dones als ministeris laicals del lectorat i l’acolitat, fins aleshores reservats només als homes.

També aplaudeixen les declaracions del pontífex reconeixent les unions civils entre persones del mateix sexe, així com el moviment de Totes apòstols a França. Consideren un pas endavant el nomenament de la religiosa francesa Nathalie Becquart, com a subsecretària del Sínode de Bisbes; o de Beate Gilles, com a secretària general de la Conferència Episcopal Alemanya. En ambdós casos són responsabilitats eclesials que mai abans no havia exercit una dona.

“Les dones ens anem apoderant, som protagonistes del canvi”, defensen des de la coordinadora. Però també alerten del perill que quedin només en gestos simbòlics. Per això, amb aquesta nova convocatòria al carrer fan explícita la seva capacitat d’organització, mobilització i persistència.

Malgrat la pandèmia, Alcem la Veu continua fent pressió perquè l’Església catalana i internacional assumeixi transformacions significatives en el camp de la dignitat i la igualtat de les dones. Des del primer acte al carrer, l’1 de març de 2020, la coordinadora de dones creients ha proposat diverses accions públiques. En són alguns exemples la pregària virtual per la festivitat de Corpus, el mes de juny, o la condemna explícita a les agressions masclistes en el marc de la missa dominical el 25 de novembre.

Amb la mirada posada al Sínode de dones a Roma

Més enllà de l’Estat, Alcem la Veu treballa en coordinació amb l’associació internacional Catholic Women Council (CWC) per incloure la igualtat i la no discriminació de les dones en l’agenda eclesial. Per visibilitzar que les dones prenen la iniciativa i la paraula, convocaran un Sínode de dones a Roma la primavera de 2022.

“Volem mostrar la nostra reflexió i les propostes d’acció per aconseguir una Església més evangèlica, més justa i més igualitària”, expliquen des d’Alcem la Veu. L’esdeveniment serà una prèvia al Sínode que el papa Francesc ha convocat per la tardor de 2023. Es tracta de la XVI Assemblea General Ordinària de bisbes que enguany, justament, porta per lema ‘Per una Església sinodal: comunió, participació i missió’.

Des de la coordinadora de dones creients consideren “absurd” que el Sínode del Vaticà no compti amb la participació de les dones. Per això, expliquen, la convocatòria que faran uns mesos abans serà una manera de mostrar que “fer un sínode inclusiu és possible”. Recorden que dins l’Església ja hi ha moviments, comunitats i congregacions religioses, que actuen i es mostren com a espais sense discriminació i que eduquen o formen amb criteris d’acord amb el feminisme, la democràcia real i les relacions horitzontals entre les persones.

Noves xarxes de participació i conscienciació

La coordinadora arriba a dones de diferents parròquies, moviments i associacions d’Església de tot Catalunya i de les Illes Balears; enguany s’ha constituït Alcem la Veu de Menorca. El mateix 7 de març s’han convocat actes en paral·lel també a d’altres ciutats de l’Estat com Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Santiago de Compostel·la, Granada, Bilbao, Còrdova, Burgos i Salamanca. Els diferents grups formen part del amb el col·lectiu ‘Revuelta de mujeres en la Iglesia, hasta que la igualdad sea costumbre’.

La Coordinadora és hereva del Col·lectiu de Dones en l’Església. Aquest col·lectiu va néixer fa més de 30 anys i reivindica una llarga tradició de lluita que arrenca en del primer cristianisme i les primeres comunitats cristianes, i continua amb multitud de dones fundadores d’ordes i congregacions, místiques, escriptores, poetes o filòsofes, però sobretot amb la tasca invisible de moltes dones anònimes de totes les edats, condicions i continents que han sostingut les comunitats i l’Església.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.