Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Jesuïtes) “Quan s’acosta el cinquè centenari de l’arribada d’Ignasi a Catalunya, el Xavier ens ha regalat un original, inspirat i càlid text d’aproximació a Sant Ignasi”. Així ha parlat sobre Xavier Melloni el seu company jesuïta Josep Rambla, aquest dilluns a Barcelona. En el llibre Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola Melloni, ofereix, segons Rambla, “una aproximació contemplativa i mística”. Considera que els llibre parla d’un peregrinatge al fons de nosaltres mateixos, que esdevé un camí vers una meta mai assolida del tot. “Hi ha una tensió d’anar sempre més enllà”.

“Un llibre que necessito i agraeixo”, ha dit l’artista Lídia Pujol, que l’ha definit com un instrument de pau i recerca. De fet, l’autor, Xavier Melloni ha assegurat que “ens recolzem en textos i vides viscudes no per repetir-les sino perquè l’impuls de la seva inspiració ens doni el coratge de fer el nostre recorregut”.

Melloni ha explicat que el llibre Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola. Una aproximació a la seva Autobiografia sorgeix de l’aproximació i aprofundiment que ha pogut fer a l’Autobiografia i altres textos d’Ignasi al llarg de la seva trajectòria a la Cova Sant Ignasi. “Si El Crist Interior va ser la meva confessió de fe cristiana, aquest llibre és la meva confessió de fe ignasiana”. Ha destacat, per exemple, com en el seu Diari Espiritual sentim a Ignasi en tota la seva vulnerabilitat i fragilitat, en uns moments en què ja és Superior General de la Companyia de Jesús.

L’autor ha volgut posar de relleu la descoberta d’un Ignasi que afronta les “tensions fecundes”, sense deixar-se portar per les polaritats sino sabent mantenir-se en un centre dinàmic. “Ignasi té consciència de ser receptor d’una novetat però al mateix temps s’esforça a fer-se comprendre, perquè sent que la novetat no l’ha de portar a la ruptura, sino a la comunió, sense renunciar a allò que creu que ha d’aportar”.

També ha fet referència a com Ignasi va haver conviure amb l’epidèmia de pesta i fer front a la por del contagi. Ens porta a preguntar-nos, segons Melloni, quina és la nostra reacció davant la por: ens encongim o la mirem fit a fit i busquem respostes que ens ajudin a viure amb valentia.

El llibre ha estat publicat per Fragmenta Editorial i la presentació ha tingut lloc a la seu de Cristianisme i Justícia, a Barcelona, en una sala d’actes adaptada a les mesures sanitàries i retransmès en directe per facilitar la participació de tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.