Salta al contenuto principale
Catalunya Religió Ven 4/09/2020

(Jesuïtes) Aquest divendres de matinada ha mort a Sant Cugat del Vallès, el pare Ignasi Vila i Despujol, jesuïta, historiador, mestre i escriptor.

Nascut a Barcelona el 8 de setembre de 1934, va entrar al noviciat de la Companyia de Jesús a Veruela l’any 1951 , fins el 1953. A partir de llavors va seguir la seva formació com a jesuïta a Raimat (Lleida) i a Sant Cugat, on va fer estudis de Filosofia i Teologia.

El 1964 s’ordena sacerdot a Sant Cugat i l’any 1969 fa els últims vots a la Companyia de Jesús a Barcelona.

A partir de 1966 i fins el 2014 és professor al col·legi Sant Ignasi de Sarrià, a Barcelona, del qual n’havia estat també alumne i on desenvolupa una llarga trajectòria com a educador, sent professor de diverses matèries: història, cultura grega i llatina, sociologia, geografia, religió...

A l’escola ocupà diversos càrrecs directius i també dins la Companyia de Jesús fou consultor provincial d’educació i posteriorment membre del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació.

Ha viscut l’educació com una vocació i un procés d’aprenentatge continu. L’any 2016, en una taula rodona amb motiu del 120è aniversari de l’escola Sant Ignasi, assenyalava el respecte, el discerniment, la lucidesa i la confiança com les actituds profundament educatives que han de marcar la relació entre mestre i alumne, perquè són també valors profundament humans.

Paral·lelament a la seva dedicació com a professor ha desenvolupat la seva tasca com a historiador i investigador, en la que destaca sobretot per la seva recerca i estudi de la història de la Companyia de Jesús a Catalunya i que ha tingut com a resultat la publicació de diversos llibres, entre ells, com  La Compañía de Jesús en Barcelona en el siglo XVI, de l’any 2010; Els jesuïtes a la Rambla de Barcelona, publicat per l’editorial Claret el 2013, i La Compañía de Jesús en Barcelona (1600-1659), de l’any 2018.També és autor de la història del col·legi Sant Ignasi que es publicà amb motiu del centenari de l’escola, l’any 1995: Sant Ignasi (Sarrià). Història d’un col·legi centenari.

Aquesta intensa activitat en l’àmbit educatiu i intel·lectual l’ha combinat amb la tasca pastoral com a sacerdot jesuïta, sobretot en l'acompanyament espiritual de moltes persones. També com a catequista o coordinador de pastoral a l’escola, col·laborant a les parròquies Sant Josep Obrer i Sant Pere Claver de Barcelona, assistent de la CVX Berchmans, així com a moltes d’altres activitats i iniciatives.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.