Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Aquest diumenge s’han celebrat en paral·lel la missa exequial pel bisbe claretià Pere Casaldàliga al Brasil i l’homenatge espontani davant de la seva casa natal, al poble de Balsareny. Dos comiats emotius que obren un seguit d’actes previstos en memòria del bisbe Casaldàliga, que va morir dissabte amb 92 anys. Tant a Balsareny com a Batatais s’ha destacat el compromís del religiós amb els més pobres i humils. Una lluita que va concretar a São Félix do Araguaia i que ha donat fruits arreu.

A Catalunya aquest dimecres dia 12 al matí el bisbe de Solsona, Xavier Novell, presidirà una missa funeral a la catedral de Solsona. El proper dissabte dia 15 a les 19:30 es farà una celebració a la parròquia de Balsareny, mentre que a Barcelona encara no s’ha definit una data.

Al Brasil, aquest dilluns dia 10 el cos de Pere Casaldàliga serà vetllat al Santuari dels Màrtirs a Ribeirão Cascalheira, al Mato Grosso. I l’endemà, dimarts 11, serà vetllat al Centre Comunitari ‘Tia Irene’. L’enterrament serà dimecres 12 al matí a São Félix do Araguaia, al cementiri dels indis Karajá, a la vora del Riu Araguaia, d’acord amb la voluntat de Casaldàliga.

“Aquesta tarda celebrem l’Esperança”

En el marc de les exèquies pel bisbe Pere Casaldàliga celebrades aquest diumenge al Centre Universitari dels claretians a Batatais, al Brasil, el pare Mathew Vattamattam, superior general dels claretians, ha fet arribar un missatge des de Roma a tots els presents: “Déu Pare nostre, gràcies per donar-nos a Pere com a testimoni creïble de la vida del teu fill Jesús”.

El superior general l’ha descrit com a “missioner profètic conformat pel seu carisma missioner claretià i l’esperit del II Concili Vaticà”. També ha reconegut que “per a molts de nosaltres missioners més joves, Pere ha estat una icona del que somiem fer amb les nostres vides consagrades”.

El claretià Ronaldo Mazula ha donat la benvinguda: “Aquesta tarda celebrem l’Esperança”, ha dit de la missa exequial. L’arquebisbe de Ribeirão Preto, Moacir Silva, ha reconegut que les benaurances han orientat la vida de Casaldàliga i ha agraït la seva capacitat contemplativa. Silva, creu que les hores que el bisbe Pere va dedicar al silenci i la pregària van fonamentar la seva incansable lluita per la justícia.

La missa funeral d’aquest diumenge a Batatais ha comptat, entre d'altres, amb la participació de diversos col·laboradors propers de Casaldàliga, així com també amb l’ambaixador d’Espanya, Fernando García, que ha enviat un missatge en vídeo, i amb les paraules per escrit dels familiars de Casaldàliga. “Va ser bisbe dels exclosos, tenia la casa i el seu cor generós sempre obert”, ha dit García. Els seus familiars han recordat com “ha estat difícil d’acceptar els problemes de comunicació” els darrers anys de la seva vida, acostumats a mantenir una relació per carta freqüent. “La comunicació era una de les teves virtuts”, han dit i han subratllat “la seva gran humanitat i espiritualitat”.

L’acte, que s’ha pogut seguir per internet, es pot recuperar aquí:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.