Salta al contenuto principale
Catalunya Religió Sab 18/07/2020

(CR) La “prohibició” de reunions de més de 10 persones per contenir els contagis a l’àrea de Barcelona inclou els serveis i cerimònies religioses. És el redactat definitiu i avalat pel jutge de la resolució del Departament de Salut i d’Interior de la Generalitat. La mateixa proposta que es va formular en el confinament de Lleida i que ara s'ha estès a altres municipis del Segrià i la Noguera. El punt 5 indica que “es prohibeixen les trobades i reunions de més de deu persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic” i que “aquesta prohibició inclou casaments, serveis religiosos, celebracions, cerimònies fúnebres i la pràctica esportiva en les condicions indicades”.

Aquesta prohibició està finalment vigent des les 9 del matí d’aquest dissabte i durant quinze dies.

Des de l’arquebisbat de Barcelona, el que té més parròquies afectades per aquesta situació, s'ha fet un comunicat intern de la secretaria general en el que explica que “davant les últimes disposicions de l’autoritat civil sobre la pandèmia, estimem que han de seguir vigents sense major limitació les normes per a les celebracions litúrgiques a les esglésies com ho tenim fins ara, cuidant les mesures sanitàries preceptives”.  Per tant, que no indiquen cap canvi respecte les mesures de prevenció i limitació d'aforament que ja es fan a les parròquies. El bisbat de Sant Feliu també s'ha afegit al contingut d'aquest comunicat. 

En el cas de Lleida, ja es van seguir les restriccions que afecten a les trobades de més de 10 persones des de l’inici del nou confinament de fa 15 dies. El bisbe de Lleida, Salvador Giménez no va suspendre les misses, però va recordar al clergat que cap trobada o celebració podia superar aquest aforament i el bisbat va reemprendre algunes de les iniciatives virtuals que es van crear durant el confinament. En aquest context, diverses parròquies de Lleida han suspès o reduït les misses.

D’altra banda, el Consell Evangèlic de Catalunya ha recomanat a les esglésies de Barcelona, l'àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera afectades que no celebrin cultes de més de deu persones. També demana que des de les entitats evangèliques es compleixin les noves mesures i s’ajudi a difondre-les.

Segons el text de la Generalitat, les misses obertes als públic i altres celebracions religioses no quedarien estrictament prohibides però si limitades a 10 persones com a màxim. Aquesta restricció es deriva del punt 5 que fa referència a les “Reunions i/o trobades (familiars i de caràcter social)” i no del punt 7 sobre “Activitats culturals, d'espectacles públics, recreatives, esportives i d'oci nocturn”. La normativa també preveu suspendre aquestes activitats i “suspèn l'obertura al públic” dels equipaments, però preveu que els ajuntaments puguin proposar excepcions “amb autorització prèvia del Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT”.

Aquesta resolució afecta als municipis de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona (Arquebisbat de Barcelona); Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, (Bisbat de Sant Feliu); i Montcada i Reixac (Bisbat de Terrassa).

En el cas de Lleida i la Noguera, afecta a diversos municipis del bisbat de Lleida, i altres de la Noguera que depenen del bisbat d’Urgell, com Balaguer.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.