Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Fundació Escola Cristiana de Catalunya) L’escola concertada de Catalunya valora “extraordinàriament” la iniciativa del Síndic de Greuges per “resoldre definitivament el problema de la segregació escolar al nostre país”. L’estudi, elaborat a instàncies del Síndic, aclareix amb “dades objectives” el dèficit de finançament del concert educatiu a Catalunya, que no garanteix la gratuïtat tal com estableix la normativa. L’escola concertada veu en aquesta iniciativa la possibilitat de fer un pas endavant vers la gratuïtat de l’educació a Catalunya, permetent fer realitat l’exercici del dret de les famílies de triar un projecte educatiu per a l’educació dels fills i filles i de l’exercici del dret d’accedir a l’educació gratuïta. L’infrafinançament que evidencia l’informe és la causa fonamental de segregació escolar en el nostre sistema educatiu

Infrafinançament que recau en les famílies

Escolaritzar un alumne de primària en un centre concertat té un cost de 4.018,33 euros per curs i, a secundària, de 4.634,78 euros, sempre descomptant les activitats complementàries i els serveis escolars, mentre que el finançament de l’Administració per a un curs escolar és de 2.784,38 euros fins a sisè de primària i de 3.394.30 euros a l'ESO, segons l’estudi. L'administració no cobreix, doncs, tot aquest cost, com seria necessari, de manera que s'acaba compensant amb les aportacions de les famílies, tal com recollia dilluns al migdia el Telenotícies de Televisió de Catalunya. La despesa real de les famílies de la concertada acaba sent, per tant, “molt més elevada, un mínim de 2.000 euros l'any, per poder mantenir viables els projectes educatius”.

Segons l'informe, per cobrir el cost real de la plaça escolar fan falta més de 1.100 milions d'euros, -entre un 20 i un 25% més del que s'hi destina ara- i la solució, en opinió del Síndic, passaria perquè el sistema d'assignació pressupostària es fes a partir de contractes programa, tant amb centres públics com amb centres concertats.

L’escola concertada agraeix l’estudi presentat pel Síndic i demana mesures urgents per corregir la situació d’infrafinançament que revela l’estudi, començant per garantir el finançament adequat de les 25 hores lectives per als nivells concertats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.