Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Diumenge XVI de durant l’any
Barcelona, 19 de juliol de 2020

A on tendim a buscar Déu? Tendim a buscar Déu en allò que és espectacular i prodigiós i no el busquem en el que és petit i insignificant. Per això, als galileus se’ls feia difícil creure Jesús quan deia que Déu ja estava actuant en el món.

On es podia sentir el seu poder? On eren els “senyals prodigiosos” de què parlaven els escriptors apocalíptics? Jesús va haver d’ensenyar-los reiteradament a captar la presència salvadora de Déu d’una altra manera.

Què els va descobrir? Jesús els va descobrir la seva gran convicció. Quina és aquesta gran convicció? Que la vida és més que el que es veu.

Mentre anem vivint de manera distreta sense captar res d’especial, quelcom misteriós s’esdevé a l’interior de la vida. Jesús vivia amb aquesta fe: no podem experimentar res d’extraordinari, però Déu està treballant en el món. La seva força és irresistible. Es necessita temps per a veure el resultat final. Es necessita fe i paciència per mirar la vida dins al fins i intuir l’acció secreta de Déu.

Ben segur que la paràbola que els va sorprendre més no va ser la de la llavor de mostassa.  És la més petita de totes, com la punta d’una agulla però, amb el temps, es converteix en un arbust formós. Per l’abril tots podem veure estols de caderneres gaudint de les seves branques. Això és el Regne de Déu.

Hi devia haver un desconcert general. No parlaven pas així els profetes. Ezequiel el comparava amb un cedre magnífic plantat en una muntanya elevada i excelsa.

En Jesús la veritable metàfora de Déu no és el cedre que fa pensar en una cosa grandiosa i poderosa sinó la mostassa que suggereix el més petit i insignificant. Per a poder seguir Jesús no hem de somniar en coses grans. És un greu error que els seus seguidors busquin una església poderosa i forta que s’imposi sobre els altres.

Quin és el veritable ideal? No és el cedre encimbellat en una muntanya alta, sinó l’arbust de mostassa que creix a prop dels camins i acull les caderneres per l’abril. A on es troba Déu? Déu no es troba en l’èxit. Déu no es troba en el poder. Déu no es troba en la superioritat. Per a poder descobrir la seva Presència salvadora hem d’estar atents al més petit, al més ordinari i quotidià.

Què és la vida? La vida no és només el que es veu. És molt més! Així pensava/actuava Jesús. Què és el que pensem nosaltres? I com actuem? ¿Actuem buscant la grandesa i la importància o bé actuem des de la senzillesa i l’anonimat?