Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(CR) La població immigrant es troba aquests dies en una situació de vulnerabilitat afegida. Moltes persones ateses per la Fundació Migra Studium treballaven en el sector de la cura de persones, amb gent gran o infants, explica a aquest mitjà Sanja Rahim, tècnica d’acollida de la fundació. Per a persones en situació irregular l’economia submergida és l’únic recurs per poder sobreviure. Aquests dies moltes han vist com les seves fonts d’ingrés s’han tallat en sec. Una situació que s’afegeix a la incertesa legal, “si l’administració suspèn els tràmits jurídics, la situació irregular de moltes persones es pot allargar” afirma Rahim.

La vulnerabilitat econòmica porta a moltes persones a no saber si podran pagar el lloguer del seu habitatge o si tindran ingressos suficients per menjar el mes vinent. Vulnerabilitat sobre vulnerabilitat: l’emergència sanitària empobreix els més pobres. A nivell sanitari Maria del Carmen de la Fuente, directora de la Fundació Migra Studium, es pregunta si s’està atenent a aquelles persones que no tenen documentació. Una informació difícil d’obtenir en les circumstàncies actuals. De la Fuente reflexiona també sobre les relacions socials de la població nouvinguda. “Tots els vincles telemàtics i videotrucades que estem veient aquests dies són més difícils per una persona que no té connexió a internet a casa” diu, una situació que s’agreuja per a moltes de les persones que han arribat a Catalunya els darrers mesos i que es troben vivint a la intempèrie o en albergs municipals.

A continuació adjuntem la nota publicada pel Servei Jesuïta a Migrants:

Aquelles persones migrants que es troben en situació administrativa irregular, a l'espera de rebre documentació o resolucions de procediments administratius, els quals estan internades en centres per a persones estrangeres, les que afronten la precarietat sociolaboral, les que treballen en sectors de llar i cures, són les que en aquest context de crisi sanitària tenen un major risc de vulnerabilitat. El Servei Jesuïta a Migrants creu que és més necessari que mai un compromís social dirigit a la seva protecció en aquest context.

A la Frontera Sud, es viu una situació especialment preocupant per la vulnerabilitat en què es troben moltes persones. A la ciutat de Melilla, l'habitual massificació de determinats centres agreuja la situació. Actualment el Centre d'Estada Temporal per a Immigrants (CETI) acull al voltant de 1.700 persones, duplicant àmpliament la seva capacitat de 780 places. Per la seva banda, el centre de menors "Puríssima" alberga al voltant de 900 nens tot i disposar de 350 places. S'han de prendre de manera urgent les mesures de prevenció necessàries que assegurin la higiene contínua i l'aïllament social dels seus interns per evitar un eventual contagi massiu. Igualment s'han de prendre actuacions extraordinàries que facilitin la convivència mentre duri la situació de confinament; més si és possible davant la situació de pseudo privació de llibertat en què es troben. Els espais de frontera són sempre difícils per a les persones migrants i refugiades, si bé, aquests dies observem com es viuen situacions en què la desprotecció i la vulnerabilitat augmenten. Per això, s'han de fer esforços per protegir els col·lectius més necessitats, especialment a les persones "sense llar".

Des del SJM s'ha llançat una crida a aturar l'internament de les persones migrants en els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). Davant la impossibilitat d'executar expulsions pel tancament de fronteres exteriors, i davant d'una situació que pot posar en risc a les persones internes, no té sentit comú ni rigor jurídic continuar amb l'internament d'aquest col·lectiu de població. Els CIE són centres on es generen i perpetuen situacions de patiment i violència , on les condicions sanitàries, legals, d'interpretació, etc. són deficients. La restricció de visites a les ONG fa impossible observar la situació en context d'emergència sanitària. Mantenir l'internament només agreuja la vulnerabilitat de les persones tancades. Després de la suma a la petició de tancament per part del Defensor el Poble, s'ha observat en les darrers dies com alguns CIE, com els de Barcelona i Tarifa, s'han buidat, així com el Govern ha activat un sistema d'acollida per a les persones internes en funció de la seva situació particular.

Les dones migrants que treballen a la llar i en el sector de cures afronten aquesta crisi sanitària amb una especial vulnerabilitat, suportant càrregues excessives i compaginant la cura en el domicili familiar amb el pla laboral. Les seves tasques són imprescindibles per a moltes persones grans i en situació de dependència, que en aquesta emergència són també un col·lectiu d'alt risc. No obstant això, a les vulneracions que ja venien patint (treball sense contracte ni seguretat social, jornades abusives, etc.), s'afegeix el fet d'afrontar aquesta emergència sanitària sense mesures higièniques de prevenció, sense cap prestació o ajuda econòmica davant de situacions d'acomiadament o reducció d'hores de treball, ni protecció davant situacions en què perdre la feina significa perdre també l'habitatge, com és el cas de moltes treballadores internes.

Al SJM el compromís per l'Hospitalitat es fa més fort en temps de crisi. El nostre desig és seguir acompanyant, servint i defensant a les persones migrants, adaptant-nos a aquesta conjuntura. L'acompanyament personal en casos més urgents, l'escolta, l'atenció psicosocial o la provisió de serveis bàsics a famílies o persones que no han d'o no poden sortir, es complementa mitjançant la atenció de forma telemàtica . SJM vol seguir atenent les necessitats d'un col·lectiu que pateix una vulnerabilitat encara més accentuada amb aquesta situació, en la qual les oficines i institucions públiques han tancat els seus recursos. Així mateix, totes les nostres comunitats d'hospitalitat i recursos residencials segueixen a el servei de centenars de persones a tot Espanya, en un moment en què els recursos d'acollida s'estan veient minvats.

Des del SJM es vol també recordar la nostra comuna humanitat. La solidaritat en la cura, en l'atenció, en el preocupar els uns pels altres és el que ens posarà bo. Repetint les paraules dels i les germans i germanes de la Xarxa Jesuïta amb Migrants d'Amèrica Central, "la Solidaritat s'imposa com el més efectiu dels Protocols".

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.