Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

Find out more

Arxius adjunts
Documento

(CR) Transparència i tolerància zero davant dels abusos. Aquesta és la política dels missioners claretians tal com han expressat en un comunicat aquest dissabte. La congregació explica les mesures que han adoptat aquesta setmana sobre les acusacions d'abusos a menors. Reiteren el seu compromís amb la justícia, a l'expectativa de “qualsevol indicació des de Fiscalia que pugui aclarir els fets”. En paral·lel, han decidit emprendre una revisió dels possibles casos del passat, amb una figura externa que lideri aquest procés.

Comunicat. Missioners Claretians de Catalunya. 16 de febrer de 2019

Els Missioners Claretians de Catalunya expressem una vegada més la nostra preocupació i fermesa davant de qualsevol cas d’abusos a menors. El nostre compromís és total en aclarir qualsevol fet que hagi pogut passar en algun dels nostres centres i que, sempre que es pugui demostrar, s’assumeixin les responsabilitats pertinents.

Per això, reiterem a tothom que tingui informacions referents a aquesta qüestió o que cregui que ens ha de fer saber qualsevol indici, que s’adreci a nosaltres a través del correu prevenim@claretians.cat o de qualsevol responsable de la nostra institució.

Volem atendre qualsevol d’aquestes informacions amb rigor i respecte a la intimitat i al procés personal i dolorós que visqui qualsevol víctima. Fer-ho així demana temps i demanem disculpes si en algun cas no som prou ràpids en donar-hi resposta o no està a l’alçada de l’expectativa de les possibles víctimes. Farem tot el possible per corregir-ho.

En aquest context comuniquem que:

– El provincial del Claretians ha decidit encarregar a un dels membres del govern provincial que es dediqui prioritàriament a l’atenció a les comunicacions que ens arribin, que recopili totes les dades i testimonis disponibles i que el mantingui informat permanentment per garantir la màxima agilitat en prendre les decisions necessàries.

– Com ja vam fer a principis d’aquesta setmana, els Missioners Claretians es comprometen a informar a Fiscalia de qualsevol dada o indici que pugui ser rellevant per aclarir qualsevol fet relacionat amb abusos a menors. De la mateixa manera esperem qualsevol indicació des de Fiscalia que pugui contribuir a aclarir els fets. El mateix oferiment s’ha fet a Inspecció d’Educació.

– El provincial dels Claretians ha decidit emprendre una revisió dels possibles casos d’abusos sobre menors i conductes impròpies que en el passat s’hagin pogut donar en les obres educatives dels Claretians de Catalunya. També ha decidit que una persona externa a la institució lideri aquest procés de revisió. Els propers dies es concretarà la forma en que farà aquest treball.

– Els Claretians es comprometen a col·laborar amb aquest treball de revisió. Es comprometen també a fer arribar a la persona que lideri aquesta revisió tota la informació que aportada per les persones que s’adrecin a la nostra institució, sempre que es compti amb el seu consentiment.

Amb aquestes mesures reiterem el compromís amb la transparència i la tolerància zero davant dels abusos i la preservació de la dignitat de les persones.

També volem que serveixin perquè les víctimes trobin la resposta que esperen dels Claretians davant d’aquests casos, per preservar la bona tasca educativa que avui realitzen els gairebé dos-cents professionals que treballen en els nostres centres educatius de Catalunya i per donar resposta a les famílies dels més de dos-mil alumnes que confien avui en nosaltres.

La nostra congregació fa anys que treballa obertament per una educació integral i per donar a la infància instruments perquè aquests casos no quedin en el silenci. Els protocols actualment vigents tenen com a objectiu evitar que es produeixi cap situació d’abús, i que els àmbits educatius siguin acollidors i segurs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.