Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Cristianisme al Segle XXI) Vet aquí un llibre, Luter, la reforma i el repte constat de les esglésies, que aplega totes les activitats del curs passat de Cristianisme al Segle XXI, que han girat entorn de la commemoració del 5è centenari de la Reforma luterana i les seves conseqüències, sempre amb el punt de mira posat en el futur de les esglésies. Aquestes activitats començaren amb la participació a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent el 19 d’agost del 16, amb una visual protestant i una altra de catòlica —a càrrec de Mireia Vidal i Lluís Busquets i Grabulosa («Teologia de la justificació» i «Implicacions històriques de la Reforma»— i continuaren amb el cicle «Espai Obert» 1916-1917, que va tenir lloc al Saló d’actes de «Cristianisme i Justícia», i fou desplegat des de creences diverses, amb voluntat de continuar aquella primera aportació i afegir-n’hi d’altres tan diferents com les reformes anteriors a la Reforma (Lluís Busquets i Grabulosa), la vivència psicològica del “pecat” des del protestantisme (Víctor Hernández), el debat sobre si es tractà d’un conflicte religiós, cultural o polític (Lluís Duch), l’escolta i interpretació de les cantates de Bach com a expressió de la pietat protestant al barroc (Lluís Saumell i Elies Cortés), la concepció de la Reforma amb orígens comuns de cara a perspectives futures (Jaume Botey i Joel Cortés) i la història del protestantisme als Països Catalans (Josep-Lluís Carod-Rovira). Totes aquestes aportacions es recullen en aquest llibre.

Però, com és habitual, també s’hi apleguen les activitats del congrés bianual de Cristianisme al Segle XXI, que va tenir lloc a la casa d’espiritualitat Sant Felip Neri de Barcelona, sota el títol «La Reforma, repte constant de les Esglésies», els dies 17 i 18 de novembre del 2017. Aquesta vegada va ser coorganitzat per quatre entitats cristianes com l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, el Centre Ecumènic de Catalunya, l’Església Evangèlica de Catalunya i Cristianisme al Segle XXI. Això li va donar una riquesa singular, ja que no sols va permetre donar veu a una representant de l’Església ortodoxa, a dues pastores i a un teòleg protestants, sinó afrontar amb fonament de causa el document Del conflicte a la comunió, sorgit del diàleg luteranocatòlic. És sabut que, el 2013, la Federació Luterana Mundial (FLM) i el Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians (PCPUC) coeditaren el document Del conflicte a la comunió en commemoració conjunta Luterano-Catòlico Romana de la Reforma per al 2017.

L’esmentada Comissió sobre la unitat convidava des d’aleshores tots els cristians a llegir i estudiar aquest informe amb esperit crític i d’obertura per poder emprendre el camí vers la plena unitat en previsió de la celebració d’enguany, en què es revisaria la Reforma, com van avançar en la trobada a la catedral de Lund (Suècia) l’1 de novembre del 2016 el papa Francesc i el bisbe Munib Yonan, president de la Confederació Luterana Mundial. El president de Cristianisme al Segle XXI, Jaume Botey, en donar la benvinguda als participants, volgué enquadrar els objectius del Congrés encarant-lo al futur, ja que s’havia començat a reflexionar sobre la història, el passat i les conseqüències de la reforma luterana des del 2016. Es tractava, doncs, de respondre quina paraula podem dir les comunitats de creients sobre Déu en un món que ja no necessita cap divinitat, vist que Déu s’ha convertit en un fet irrellevant, en una hipòtesi inútil i supèrflua, i quin missatge podem oferir al món del dolor, dels exclosos, dels marginats i dels indigents. No debades el nostre Congrés començà amb una taula rodona sobre quines sol·licituds faria Martí Luter als cristians d’avui, seguí amb les aportacions de Susanne Storck, pastora protestant alemanya, sobre el document Del conflicte a la comunió, continuà amb l’exposició de les implicacions eclesials a les esglésies sorgides de la Reforma, a càrrec del pastor i teòleg protestant Pere Zamora, i acabà amb les aportacions del sacerdot Javier Vitoria sobre la Reforma en el debat eclesial, polític i cultural d’avui. Totes aquestes aportacions han estat aplegades en aquest volum d’editorial Círculo Rojo, la qual cosa el converteix en un text tan original i complet per entendre les conseqüències en el catolicisme de la tasca reformadora com pocs s’hauran publicat amb motiu del cinquè centenari que acabem de commemorar. Entre d’altres llocs es pot trobar a la Cooperativa Rocaguinarda de Barcelona i a Amazon.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.