Salta al contenuto principale
2 Catalunya Religió Mer 4/07/2018

(Fundació Pere Tarrés) L’Educació Social i el Treball Social són dues professions amb alts nivells d’inserció laboral. Així ho constata el 8è. Estudi sobre la Inserció Laboral que ha realitzat Fundació Pere Tarrés que recull que el 89% dels alumnes, 9 de cada 10, que van finalitzar els seus estudis a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull durant el curs 2016-2017 ja s’han incorporat al mercat laboral.

Per valorar els resultats de l’estudi sobre inserció laboral, cal tenir en compte la situació conjuntural del país, que malgrat evolucioni positivament segons alguns indicadors, presenta encara elevats índex d’atur juvenil. Segons d’Informe de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del 2017, la taxa d’atur entre joves de menys de 25 anys a Catalunya va ser del 37,4%, mentre que la taxa d’atur entre els graduats en Educació Social i Treball Social és del 6%.

Treball Social i Educació Social

Per estudis, el percentatge de graduats en Treball Social que ja estan treballant és del 83% mentre que en Educació Social és del 90%. Cal destacar que en Treball Social la contractació sempre requereix la titulació, en canvi en Educació Social, en algunes ocasions, no és un requisit imprescindible. Només un 6% dels enquestats està a l’atur mentre que el 4% restant ha optat per continuar els seus estudis a través de màsters, postgraus o formació contínua.

Pel que respecta a la situació contractual, el 43% dels titulats que ja treballen tenen contractes temporals i un 38% són indefinits. Pel que respecte a la jornada laboral, la modalitat de jornada completa aplega un 45% dels alumnes, mentre que el 55% restant treballa en jornada parcial.

Les Fundacions, un dels principals centres contractants

Una de les conclusions d’aquest estudi és que les Fundacions han augmentat les contractacions respecte els anys anteriors, representant un 41% del total. De la resta d’enquestats, el 23% treballa en una associació, el 20% en una administració pública, l’11% treballa en una empresa i el 5% treballa en una cooperativa.

Per àmbits d’intervenció, els titulats en Educació Social han estat contractats majoritàriament per treballar a favor de la infància i l’adolescència, més d’un 69%, seguit a gran distància per Addicions, Immigració i Formació. Mentre que els graduats en Treball Social intervenen en àmbits com el de Gent Gran, seguit per Infància i Adolescència i Salut Mental.

Les pràctiques curriculars, element clau en la inserció laboral dels graduats

Des de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL sempre s’ha donat molta importància a la qualitat de l’aprenentatge que reben els alumnes durant les seves estades pràctiques i la vinculació amb els seus responsables. Prova dels bons resultats d’aquesta relació és que el 58% dels enquestats estan treballant en el mateix àmbit en el que han realitzat les seves pràctiques curriculars.

El degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, Dr. Joan-Andreu Rocha Scarpetta, explica aquests bons resultats a través de la vinculació de la Universitat Ramon Llull amb les entitats socials: “La Universitat Ramon Llull neix de la unió d’entitats socials amb una clara vocació educativa i social. La suma de tots els esforços afavoreix el funcionament de la iniciativa social i del teixit social. A més, molts dels alumnes que van estudiar amb nosaltres a la dècada dels noranta van crear les seves pròpies entitats amb les que continuen vinculats a dia d’avui”.

El 60% dels estudiants ja estaven inserits laboralment només tres mesos després d’acabar la carrera. En un 23% dels casos, els estudiants ja tenien feina abans d’acabar els estudis, bé a temps complert o a temps parcial.

Alt nivell de satisfacció amb els estudis

Als enquestats també se’ls va preguntar pel seu nivell de satisfacció amb els estudis i la seva aplicació al món laboral. Així, un 87% de les persones titulades tornarien a cursar els mateixos estudis si haguessin de començar de nou i el 97% afirma que repetiria el Grau en la mateixa universitat.

La valoració de la formació rebuda ha estat d’un 8,09 sobre 10 i el 90% ha afirmat que la formació rebuda és adequada a la realitat.

25 anys d’Educació Social

Aquest curs acadèmic 2017-18 la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL celebra els 25 anys l’inici dels estudis d’Educació Social, que l’avalen com una professió consolidada i amb ampli reconeixement social. La Facultat ha estat pionera en la posada en marxa d’aquests estudis i està situada en els primeres posicions de nombrosos rànquings universitaris.

La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL que té la voluntat de contribuir a la construcció d’una societat més justa i cohesionada a través de la recerca rigorosa, la transferència de coneixement i la formació de les persones.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.