Salta al contenuto principale
By Anna-Bel Carbonell Rios .
In Sini
Sigueu lliures, diferents.
Trepitgeu fort, sigueu valents!
Sigueu tot allò que vulgueu ser.
(La màgia del CEL)
Els valors formen part de la nostra identitat. Lligats a la pròpia existència, influeixen en la conducta i configuren la nostra particular manera de ser. No existeixen per si mateixos, no tenen vida pròpia sinó que els reconeixem a través de les actituds dels altres i de les nostres pròpies. Els valors per ser creïbles han de tenir un rostre humà, en altres paraules cal encarnar-los. I això és, precisament, el que sense cap mena de dubte, fan els monitors i monitores dels esplais. La funció educativa i social dels centres d'esplai és indiscutible.
A l'Esplai CEL (Centre Esplai Loiola) en tenim un bon grapat d'aquests valors amb potes, cap i sentiments, que setmana rera setmana s'entesten en voler compartir el qui són i el que creuen amb els nostres fills i filles. I tot de manera voluntària, que ja és un dels valors testimonials de més pes en si mateix.
El voluntariat ens parla d'aquelles persones que realitzen accions sense que ningú els hi ho demani i sense remuneració econòmica. La finalitat última del voluntariat social consisteix en voler el bé i la felicitat de l'altre. I la finalitat educativa més fonamental és fer dels nostres infants i joves ciutadans que vetllin pel bé comú, amb esperit crític, responsables i solidaris. Per dir-ho d'una altra manera, persones que emprin les seves capacitats i habilitats per fer feliços els qui els envolten i contribuir a un món millor. És justament això el que els monitors i monitores de l'esplai CEL transmeten als nostres fills i filles cada setmana..
L'esplai multiplica i fa comunitat, ens parla de creativitat, de jugar, del foulard que et fa sentir que pertanys a..., de rialles i pessigolles, de cançons a cop d'acords de guitarra, de motxilles més grans que els qui les porten i de carmanyoles, d'excursions, colònies i de fer bivac. I, perquè no? també de reflexionar i de compartir estones de pregària. A l'esplai es generen complicitats, es marquen límits i alhora la flexibilitat hi és sempre prou present com per què totes les diversitats trobin el seu lloc.
Vocació, il·lusió, entrega i entusiasme, són actituds que els monitors transpues i transmeten. Aquests joves practicants de l'alegria que engresquen als més petits, són feliços i els fan feliços, i xalen amb ells. I, a sobre, ens donen les gràcies a nosaltres, pares i mares per fer confiança en ells, i això sí que impressiona! Després de cada tarda d'esplai i, en especial, després de cada tanda de colònies o acampades de cap de setmana, ens envien un mail donat-nos les gràcies per fiar-nos d'ells, per tenir fer en l'equip de monitors, per no arrufar el nas davant del "dia al revés o el dia guarro", per ser constants en animar als nostres fills i filles a anar a l'esplai i fer "colla".
Però, en realitat, som nosaltres -pares i mares- els que us hem d'estar agraïts, els que no tenim paraules per expressar-vos els sentiments que ens transmeten els nostres fills i filles després de cada tarda d'esplai, les emocions que vessen les seves paraules, les seves mirades amb aires d'haver viscut divertides trapelleries... Sou l'exemple viu de què l'altruïsme encara existeix i de la importància de l'esforç. De bén segur que després d'estudiar i potser fins i tot treballar durant tota la setmana, per a molts de vosaltres trobar hores per preparar amb il·lusió i energia les activitats, no sempre deu ser fàcil, però valents i ferms, allà esteu dissabte rera dissabte, preparats i motivats per passar una tarda intensa prop dels infants i, com ens dieu vosaltres mateixos, generant moments màgics i imatges plenes de tendresa!
Gràcies a vosaltres, perquè en tornar d'una acampada, després d'una bona dutxa, dormir 12 hores i fer un bon àpat encara teniu forces per escriure'ns i donar-nos les gràcies explicant que val molt la pena descobrir la vida al costat dels infants, ens anuncieu les ganes amb les que espereu el següent dissabte.
Gràcies a vosaltres!
Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.