Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Catalonia Sacra) Catalonia Sacra proposa visites i rutes pel patrimoni cultural de l'Església perquè les persones interessades puguin fer-les al seu aire. De cara a Setmana Santa se suggereix un recorregut per les «Les portalades de terra endins», on l’objectiu de la visita són les portalades de l'anomenada “Escola de Lleida”.

Les portalades de l’anomenada escola de Lleida és succeeixen al llarg del territori de la Catalunya interior, des del Solsonès a la Terra Alta. Han estat considerades com un dels darreres exemples de l’arquitectura romànica del segle XII. Destaca per la incorporació d’un seguit de models formals i iconogràfics que enllacen directament amb el nord d’Itàlia.

L’exemple més rellevant és la portalada de l’església de Santa Maria d’Agramunt. Però es pot recórrer el territori seguint el recorregut de la pròpia escola: des de la portalada del claustre de la catedral de Santa Maria de Solsona, passant per l'església de Santa Maria de Vilagrassa i la de Santa Maria de Verdú (Bisbat de Solsona), continuant per l'església de Santa Maria d'Agramunt i la de Santa Maria del Castell de Cubells (Bisbat d’Urgell), fins a la Seu Vella de Lleida i l'església de l'Assumpció de Gandesa (Bisbat de Tortosa).

Un model que va traspassar fronteres (Sixena, Foces, Casbas) i etapes, ja que va perpetuar-se amb els mateixos esquemes en època gòtica.

Les portalades de la Seu Vella de Lleida, un dels màxim exponents, tenen una composició que es relaciona amb molts d’altres exemplars escampats per el territori. La major part d’aquests, consisteix en un cos rectangular que sobresurt del mur de l’edifici, on s’hi obra una portada semicircular formada per un conjunt d’arquivoltes sostingudes per columnes ornamentades, principalment per motius vegetals o animals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.