Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Els bisbes, consell episcopal i seminaristes de Barcelona i Consellera [Foto: Guillermo Simón. Arquebisbat Barcelona]
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR/Roma) Els catalans que han volgut acompanyar l'arquebisbe Joan Josep Omella en el consistori que el crearà cardenal ja són a Roma. Tot i que el consistori es fa aquest dimecres a la tarda, aquest matí ja han participat en l'audiència pública amb el papa Francesc a la plaça de Sant Pere de Vaticà.

Omella ha arribat acompanyat dels vicaris episcopals i amb el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull i els nous bisbes auxiliars electes Sergi Gordo i Toni Vadell. Com és habitual els bisbes han pogut saludar al papa al final de l'audiència en la qual també hi ha assistit el cardenal Lluís Martínez Sistach, l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i el bisbe de Vic, Romà Casanova. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, també ha participat en l'audiència, amb el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell. En el consistori de la tarda s'hi afegiran la resta de bisbes catalans i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Un dels grups més nombrosos que ha acompanyat Omella és el dels seminaristes de Barcelona amb el rector del seminari, Josep Maria Turull, que al final de l'audiència també han saludat el papa. Altres institucions diocesanes s'han sumat a acompanyar l'arquebisbe Omella com la Fundació Pere Tarrés, el patronat de la Basílica de la Sagrada Família, Càritas Diocesana, o els canonges de la Catedral. La majoria de pelegrins han viatjat a Roma amb el Club +Amics de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel.

En total s'han desplaçat a Roma més de cinc-cents pelegrins procedents de l’arxidiòcesi de Barcelona i dos-cents més de Logronyo, l'anterior diòcesi d'Omella, i del seu poble natal de Cretes.

"Homes i dones a contracorrent"

En l'audiència setmanal d'aquest dimecres, Francesc ha comentat l'Evangeli de Mateu que envia els seus deixebles "com ovelles entre llops". El papa ha remarcat que malgrat que les persecucions els cristians no han de perdre mai l'esperança i que "els cristians han de ser prudents i astuts, però mai violents". Són "homes i dones a contracorrent" que "estimen encara que no sempre siguin estimats".

El papa ha posat l'accent en el testimoni del martiri, com el de Sant Pere i Sant Pau, festivitat que se celebra aquest dijous coincidint amb el consistori. El papa també ha parlat del "martiri que consisteix continuar fent el bé i amb amor les obligacions de cada dia".

Després del consistori de creació dels cinc nous cardenals d'aquest dimecres a la tarda a la Basílica de Sant Pere, dijous el papa presidirà la missa de la solemnitat de Sant Pere i Sant Pau. Divendres s'acabaran els actes a Roma amb una missa presidida per l'arquebisbe Joan Josep Omella al Col·legi Espanyol. Diumenge a la tarda es farà també una missa d'Acció de Gràcies a la Sagrada Família de Barcelona.

A Roma el nou cardenal Omella es trobarà amb els pelegrins aquest dimecres a la tarda després del consistori i dijous al migdia hi haurà una recepció al Col·legi Espanyol. També aquest dimecres es farà un sopar amb les autoritats a l'ambaixada espanyola davant la Santa Seu.

El vuitè cardenal de Barcelona

Tot i que tradicionalment la seu cardenalícia catalana era Tarragona, Omella serà el vuitè cardenal dels 119 bisbes que ha tingut Barcelona. D'ençà que Narcís Jubany va ser creat cardenal el 1973, han estat cardenals tots els seus successors: Ricard Maria Carles el 1994, i Lluís Martínez Sistach el 2007, i ara Omella. Aquest abril, en complir els 80 anys, Sistach va perdre la condició de cardenal elector i el dret a participar en l'elecció d'un futur papa. Ara Barcelona estarà representada en un futur conclave per Omella.

Abans de Jubany, havien estat cardenals Guillem Ramon i Silvio Passarino, al segle XVI. També, un segle més tard, el qui havia estat abat de Montserrat, Benet de Sala i de Caramany, i finalment Salvador Casañas, que havia estat canonge rector del Seminari diocesà i rector de Santa Maria del Pi a finals del segle XIX.

D'altra banda, Omella ha estat en l'època contemporània l'arquebisbe de Barcelona que més ràpidament ha rebut el birret cardenalici, només un any i mig després d'arribar a la capital catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.