(Laura Mor –CR) “Personalitzar creativament itineraris catequètics”. Aquest és el repte que llancen les properes jornades interdiocesanes de responsables de catequesi. La formació tindrà lloc al Seminari Conciliar de Barcelona els dies 6 i 7 de juliol i s'ofereix en sintonia amb el magisteri del papa Francesc. És a dir, atendre les famílies que demanen aquest servei des de la seva realitat, que és diversa i plural. El termini d'inscripció finalitza el divendres 30 de juny.
Tres verbs d'acció
Sortir, acollir i acompanyar són els tres verbs que encapçalen el tríptic de les jornades formatives d'enguany. Per començar, no s'hi val a esperar que arribin les famílies. “Es tracta d'anar a buscar la gent i fer la proposta en els llocs on són”, explica Joan Maria Amich, director del SIC, el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears.
Amich és conscient que les famílies que arriben a les parròquies i demanen la catequesi pels fills ho fan “amb unes perspectives molt diverses” i que “cadascú té la seva pretensió”. Per això, anima els encarregats d'aquest servei a analitzar “com acollim aquesta petició, com l'acompanyem, com la fem créixer i l'anem purificant, i com la integrem en el conjunt de la comunitat cristiana”.
Des de l'organització de les jornades, el director del SIC subratlla la necessitat d'aquesta “atenció a la diversitat”. Una opció que determina l'itinerari catequètic: “Hem de partir de la gent i des de la gent fer créixer el que ja hi ha en ells”.
Un estudi sobre la catequesi a Catalunya
“Els equips diocesans de catequesi estem fent un estudi sobre la situació actual de la catequesi a Catalunya i les Balears per veure'n les fortaleses, debilitats i possibilitats”, ha anunciat Amich. El treball, en fase de revisió, es presentarà la tarda del primer dia de les jornades, el dijous 6 de juliol.
Una fotografia que ha d'explicar quina catequesi s'ofereix a les parròquies, però també sobre en el si de escoles religioses: “És una realitat plural”, descriu el director del SIC. Sense concretar dades ni resultats, Amich avança que “el volum de gent que continua anant a catequesi és molt alt”. Com també ho és el nombre de catequistes, que oscil·la entre els set mil i els vuit mil voluntaris: “És un col·lectiu important amb una mitjana d'edat alta i bàsicament femení, però divers a la mateixa vegada”.
La setzena edició
El programa de la setzena edició comença amb una taula rodona per posar en comú experiències de parròquies de diversos indrets del territori. I el nucli central serà la la reflexió del professor Salvatore Currò, que és docent en Catequètica en diverses Facultats de Roma. Des de les intuïcions del papa, parlarà de la pràctica d'aquestes parròquies i n'oferirà un anàlisi general.
L'organització preveu un centenar d'assistents a les jornades, que s'adrecen a capellans, diaques, seminaristes, religiosos i laics que tenen la responsabilitat de direcció en els diversos àmbits catequètics de la comunitat cristiana. La proposta es va presentar en la reunió de bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense del 17 de maig.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.