Salta al contenuto principale
Catalunya Religió Mer 17/05/2017

(Laura Mor –CR) Aquest dissabte al matí el Secretariat Diocesà pels Marginats de Barcelona proposa una trobada per parlar de les pobreses d'avui. L'acte tindrà lloc a l'Església de Sant Pau del Camp i comptarà amb la intervenció d'Eduard Sala, responsable d'acció social de Càritas Diocesana de Barcelona. També es presentarà el llibre I tan pobres com som... d'Oriol Xirinachs, que acaba de reeditar l'Editorial Claret amb la col·laboració de la delegació de pastoral social.

“La reedició d’aquest llibre és una bona oportunitat per fer una reflexió sobre la pobresa en els nostres dies” apunta en la convocatòria Josep M. Jubany, responsable del secretariat i delegat de pastoral social de l'arquebisbat de Barcelona. En la presentació que se'n farà hi intervindrà el mateix autor, acompanyat del mestre i educador Daniel Jover i de Pilar Malla. Qui va ser directora de Cáritas Barcelona i la primera Síndica de Greuges de la ciutat, explica en el pròleg que ha rellegit el llibre diverses vegades: “Sempre que he necessitat descobrir més la presència de la bondat de Déu en els altres”.

La proposta d'Oriol Xirinachs és senzilla: “La reflexió teòrica ja està prou feta, tenim molta literatura. Aquí es tracta d'educar la mirada”. L'autor va ser durant setze anys el director del Secretariat Diocesà pels Marginats i hi relata 71 històries personals. Es tracta d'una crida a “tenir una mirada evangèlica que ens transforma”. No s'hi val a quedar-se-la per a un mateix, assegura: “És una mirada per retornar-la”.

No al paternalisme, sí a l'intercanvi

La primera edició del llibre I tan pobres com som... és del novembre del 2002 i estava exhaurida. L'autor adverteix que “el títol sovint s'interpreta al revés”. Considera que dir “'tots som pobres' és una manera de vacunar-se i creure que no cal fer-hi res”. Pel que al contacte amb els marginats, Xirinachs fa una proposta diferent: “No es tracta d'acostar-nos des de la superioritat i el paternalisme, sinó que comparteixo rebent d'ells. Hi ha un intercanvi”.

També qüestiona la idea que sovint es pronuncia en aquest sector: “Ens donen més del que donem”. Diu que és una afirmació no sap exactament a què es refereix. I que, en tot cas: “Si em donen més del que dono, me'n segueixo aprofitant”. Per això, en el diagnòstic sobre el tarannà global en l'acció i l'acompanyament amb els sectors més vulnerables, Xirinachs és ponderat: “Hi ha de tot”.

“Em sembla que anem avançant i el papa Francesc ens ajuda a anar de tu a tu i a sentir-nos pobres”. Tot i que “segueix havent-hi el paternalisme, hi ha línies i actuacions que volen fer-ho millor”. Posa com a exemple les botigues solidàries, on la gent que ho necessita, i amb un carnet per punts, pot triar els aliments que consumirà. Un model que substitueix el clàssic banc d'aliments on es distribueix una bossa de menjar ja preparada i estàndard per a tothom.

Oriol Xirinachs actualment és rector de la parròquia de Sant Jaume de Cornellà de Llobregat i està vinculat al CECAS, el Centre Català de Solidaritat, promogut per Càritas Catalunya i la Conferència Episcopal Tarraconense i que es dedica a l'atenció a persones amb drogodependència.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.