Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Amb la complicitat de l'Agència Catalana de Turisme, el projecte Catalonia Sacra fa un pas endavant. Aquest dilluns han presentat conjuntament un nou catàleg turístic que aglutina diferents propostes amb l'eix comú del patrimoni religiós. El catàleg incorpora com a novetat dues grans rutes pensades per a agències de viatges que treballin amb públic estranger.

“El patrimoni religiós ens atorga identitat, ens atorga singularitat i explica en bona part què som, com som, com entenem la vida i la nostra forma d'hospitalitat”. Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme ha defensat la necessitat d'”oferir relats i contingut”.

El Govern fa una proposta, però també la vol vendre. “No es tracta només de fer marca, sinó de comercialitzar, d'arribar als mercats i als guies” perquè “el cicle de la producció es tanca amb la comercialització”. Per això compten amb un plataforma específica de contractació –Catalonia experience–. Han engegat màquines amb l'horitzó del 2018, declarat Any del Turisme Cultural. Dins del programa de treball 'Marca arts i cultura' de la Generalitat s'hi troba l'oferta 'Catalunya, terra sacra' que recorda volgudament a Catalonia Sacra.

El nou catàleg

Dani Font ha explicat que “aquest catàleg és fruit de molt treball i és sobretot un procés viu i obert”. En aquest llistat de productes turístics, disponible en català i en castellà, s'hi van incorporant activitats “sense avisar”. Treballen amb l'objectiu d'“oferir propostes culturals de primer nivell” i a poc a poc han anat afiançant el seu públic.

El catàleg es divideix en quatre capítols. A més de la novetat de les grans rutes pensades per a turistes estrangers, s'hi troben els grans monuments, les descobertes i els espais oberts. La proposta de les descobertes l'han presentat com l'”especialitat” de Catalonia Sacra: “Aquí juguem fort; proposem petites rutes a patrimoni molt valuós, molt important, i moltes vegades molt desconegut”, ha dit Font.

Sobre la proposta de les grans rutes, Patrick Torrent ha explicat que es tracta d'una “experiència holística, global”; i s'ha referit al “diàleg que estableix el patrimoni religiós amb el seu entorn”. Torrent ha coincidit amb la resta d'intervencions quan ha subratllat que “el patrimoni cultural troba les seves arrels també a partir del patrimoni religiós del nostre país” i ha agraït el rol d'“aglutinadors” que acompleix Catalonia Sacra en un territori on l'oferta cultural religiosa és molt “heterogènia”.

Els reptes de Catalonia Sacra

“Ens pertoca augmentar la musculatura de Catalonia Sacra; tenim un patrimoni immens i les nostres forces són justetes”, ha reconegut Dani Font, de l'Albergueria del bisbat de Vic que coordinada el projecte. En el capítol dels reptes també ha assenyat que “el primer i fonamental és el repte de la comercialització”. I d'aquí el sentit de col·laborar amb l'Agència Catalana de Turisme. També ha parlat de la necessitat de “visitar esglésies per establir complicitats amb la gent que les està gestionant” i “d'ampliar el catàleg”.

El bisbe de Girona i president de Catalonia Sacra, Francesc Pardo, ha explicat la raó d'aquest projecte conjunt entre els deu bisbats amb seu a Catalunya i l'administració. “Calia donar a conèixer, facilitar l'accés, donar valor al patrimoni cultural, històric i artístic que hem heretat de l'Església però amb aquesta dimensió pública”. Ha expressat que aquest patrimoni religiós “és del país i expressa una íntima vinculació entre el cristianisme i la història, entre la religió i la cultura, la identitat del poble i l'espiritualitat del nostre país”. Segons Pardo, el conjunt de l'oferta no remet al passat, sinó que també mostra “una vitalitat catequètica” i s'adreça “als que busquen una dimensió espiritual” quan s'apropen al patrimoni cultural.

Una agenda amb 50 activitats

“Si una cosa ha fet l'Església al llarg de la història és gestionar la immaterialitat i això, en patrimoni –que bàsicament és pedra– sembla una cosa una mica estranya”. El periodista i historiador Enric Calpena ha parlat del “pes que hi ha darrera les pedres de l'Església”, un pes “de tradició, d'interès, de veure com s'han fet servir, quina ha sigut la seva petja que les fa estimar d'una manera molt més directe”.

Des d'aquesta proximitat ha presentat “un tastet”, sols una tria, de 10 d'aquestes 50 activitats programades a l'agenda de Catalonia Sacra. La primera tindrà lloc aquest dissabte a Santa Maria de Segueró, en concret al monument de Setmana Santa i el novenari; i l'última el 25 de novembre a Sitges, per conèixer els retaules barrocs de l'església l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.