Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Des d'aquest dilluns la parròquia de Santa Anna s'ha convertit en la primera església oberta 24 hores al centre de Barcelona. 24 hores com a espai de pregària i d'acollida, per a la gent sense sostre o per a tot aquell que vol ser escoltat i de pregaria per a tothom. La dimensió espiritual i la social caminen juntes en aquest ambiciós projecte que han batejat com "Hospital de Campanya". Pren el nom d'una idea del papa Francesc, que l'Església ha de ser com "un hospital de campanya on arriben persones ferides, cercant la bondat i l'acostament a Déu. Quanta pobresa i solitud veiem en el món d'avui".

Aquest dilluns es va fer un acte de presentació i van obrir les portes als periodistes. El rector de la parròquia, Peio Sánchez, va remarcar que el projecte es deu a tres persones de 80 anys: el padre Ángel García, sacerdot de Madrid que fa un any va iniciar un projecte semblant a l'Església de San Anton de Madrid, la teresiana Viqui Molins, i el papa Francesc. Tot es va anar concretant després que aquest Nadal un altre capellà de Santa Anna, Xavier Morlans, fes una visita a Santa Anton.

Espai compartit

Durant l'onada de fred del passat mes de gener la parròquia de Santa Anna va obrir les portes als sense sostre per una actuació d'emergència. Hi van arribar a dormir gairebé un centenar de persones. El projecte "Hospital de Campanya" dóna continuïtat a aquesta actuació però de manera estable i no com a lloc per dormir perquè un temple no reuneix les condicions necessàries. Tot i això no descarten tornar a donar aquesta resposta en moments puntuals.

Però a Santa Anna si que reuneix les condicions i una ubicació cèntrica per fer-hi aquest Hospital de Campanya. "Volem una església oberta a tothom en l'esperit del papa Francesc, una església on tothom s'hi pugui sentir a gust", explicava Viqui Molins. Aquests primers dies, ja s'ha pogut veure com això es feia realitat a "les eucaristies que han compartit la gent 'benestant' i la que venia del carrer". Per això també és important que en el mateix espai s'hi pugui anar a pregar les 24 hores del dia, i que hi puguin coincidir la gent que viu al carrer amb els que tornen de festa. Un església que també és after hours.

La proposta també vol evitar el que diu Francesc, que les esglésies "semblin museus o tinguin horaris com si fossin oficines", deia el padre Ángel. A Madrid per l'Església de San Anton, també situada en un lloc cèntric, hi passen unes 500 persones passen cada dia.

Coses tant simples com que la gent que dorm al carrer puguin entrar amb els seus animals de companyia, ja el fan un lloc més acollidor. També es pot veure ja que alguns se senten més església com a casa seva. Dilluns, mentre hi passejaven els periodistes, les persones acollides que hi passen més hores es dedicaven a netejar la nau central i els altars. Com si fos casa el menjador de seva.

Culte, acollida, pregària, i escolta

L'Església estarà oberta les 24 hores del dia amb un espai d'acollida on es podrà menjar, parlar, pregar, escalfar-se o descansar. La nau central mantindrà les activitats de culte habitual.

S'ha habilitat quatre espais diferents, aprofitant les diverses capelles. La capella del Santíssim s'ha convertit ara en la capella de Pietat. A, al costat de la porta, hi ha l'espai d'acollida per prendre un cafè, parlar, descansar o menjar. De dia i de nit. I on també hi poden entrar la gent que va a missa i que vol compartir el seu temps amb els qui al carrer ningú els diu res.

El Santíssim s'ha trasllat a la capella de Montserrat. Allà hi ha ara un espai de silenci i d'adoració perpetua al centre de Barcelona que fins ara només tenia el Tibidabo. Davant d'aquesta capella, la de Sant Sepulcre s'ha convertit en un lloc d'escolta. Tant pels qui tenen necessitat de parlar, com els qui volen rebre el sagrament de la confessió. "És el Telèfon de l'Esperança però cara a cara", deia Viqui Molins. Finalment, una quarta capellà serà l'espai on hi haurà un assistent social de Càritas algunes hores a la setmana.

La Providència

Fins ara han comptat amb un centenar de voluntaris i aportacions espontànies. Els dies de l'onada de fred, "vam recollir tanta roba que podríem obrir una botiga". Per això, Molins està segura que el projecte es "finançarà per la Providència" perquè "la solidaritat és millor que qualsevol subvenció". El padre Ángel també està segur de la resposta: "La joventut que ens segueix és més solidària que la nostra generació". Han obert un compte corrent per fer-hi aportacions i demanen més voluntaris. Però el millor per entendreu-ho i veure amb que es pot ajudar és anar-hi.

Per ara ja han tingut també el suport del papa. Francesc va enviar un whatsapp a un capellà amic que li va explicar la iniciativa: "Gracias por el lío que armaron en Barcelona". Ara l'enrenou comença de veritat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.