Salta al contenuto principale

Homilia del papa Francesc a Swedbank Stadion. Dimarts 1 de novembre de 2016

Amb tota l’Església celebrem avui la solemnitat de Tots Sants. Recordem així no tan sols aquells que han estat proclamats sants al llarg de la història, sinó també tots aquells germans nostres que han viscut la seva vida cristiana en la plenitud de la fe i de l’amor amb una existència senzilla i discreta. Segurament, entre ells, hi ha molts dels nostres parents, amics i coneguts.

Celebrem, per tant, la festa de la santedat. Una santedat que, de vegades, no es manifesta en grans obres o en esdeveniments extraordinaris, però que sap viure fidel i quotidianament les exigències del baptisme. Una santedat feta d’amor per Déu i pels germans. Amor fidel fins el punt d’oblidar-se d’un mateix i donar-se totalment als altres, com la vida d’aquelles mares i d’aquells pares que es sacrifiquen per les seves famílies sabent renunciar per voluntat pròpia, tot i que no sempre és fàcil, a tantes coses, a tants projectes o a interessos personals.

Si hi ha alguna cosa que caracteritza de debò els sants és que són realment feliços. Han descobert el secret de la felicitat autèntica, que es troba en el fons de l’ànima i té la seva sortida en l’amor a Déu. Per això els sants són anomenats beats. Les Beatituds són la seva vida, la seva finalitat, la seva pàtria. Les Beatituds són el camí de vida que el Senyor ens indica, perquè puguem seguir les seves empremtes. A l’Evangeli d’avui, hem escoltat com Jesús les va proclamar davant d’una gran gentada sobre un turó prop del llac de Galilea.

Les Beatituds són el perfil de Crist i, conseqüentment, del cristià. Entre les quals, voldria destacar-ne una: «Beats i senzills». Jesús diu de si mateix: «apreneu de mi, que sóc senzill i humil de cor» (Mt 11,29), Aquest és el seu retrat espiritual i així es desvela la riquesa del seu amor. La senzillesa és una manera de ser i de viure que ens acosta a Jesús i ens fa romandre units entre nosaltres; ho fa de manera que deixem de banda tot allò que ens divideix i ens contraposa, i que busquem sempre maneres noves de progressar cap a la unitat, com han fet fills i filles d’aquesta terra, entre els quals Santa Maria Elisabetta Hesselblad, recentment canonitzada, i santa Brigida, Brigitta Vadstena, copatrona d’Europa. Totes elles han pregat i treballat per estrènyer lligams d’unitat i de comunió entre els cristians. Un senyal molt clar és que justament aquí, al seu País, caracteritzat per la convivència entre pobles molt diversos, nosaltres estem commemorant conjuntament el cinquè centenari de la Reforma. Els Sants es beneficien dels canvis gràcies a la senzillesa del cor. Amb la qual comprenem la grandesa de Déu i l’adorem sincerament; és fins i tot l’actitud de qui no té res a perdre, perquè la seva única riquesa és Déu.

Les Beatituds són en certa manera el carnet d’identitat del cristià, que l’identifica com a seguidor de Jesús. Estem cridats a ser beats, seguidors de Jesús, afrontant els dolors i les angoixes del nostre temps amb l’esperit i l’amor de Déu. En aquest sentit, podrem indicar noves situacions per viure-les amb esperit renovat i sempre actual: beneïts aquells que suporten amb fe els mals que altres els infringeixen i els perdonen de cor; beneïts aquells que miren els ulls dels apartats i marginats i els mostren la seva proximitat; beneïts aquells que reconeixen Déu a cada persona i lluiten perquè també els altres el descobreixin; beneïts aquells que protegeixen i tenen cura de la casa comú; beneïts aquells que renuncien al propi benestar pel bé dels altres; beneïts aquells que preguen i treballen per la plenitud dels cristians... Tots ells són portadors de la misericòrdia i la tendresa de Déu, i certament en rebran la merescuda recompensa.

Estimats germans i germanes, la crida a la santedat és per a tots i cal que la rebem del Senyor amb esperit de fe. Els sants ens encoratgen amb la seva vida i la seva intersecció envers Déu, i nosaltres ens necessitem els uns als altres per esdevenir sants, per ajudar-nos a esdevenir sants. Junts demanem la gràcia d’acollir amb joia aquesta crida i treballar units per poder-la complir. A la nostra Mare del Cel, Reina de tots els Sants, confiem les nostres intencions i el diàleg per a la recerca de la plena comunió de tots els cristians, per tal que siguem beneïts en els nostres esforços i aconseguim la santedat de la humanitat.

Traducció: Mònica Mor —Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.