Salta al contenuto principale
2 Catalunya Religió Sab 29/10/2016

(Fundació Pere TarrésL’excursionisme és una activitat de lleure amb múltiples possibilitats educatives. Així ho entén la Fundació Pere Tarrés que ha impulsat la publicació del llibre 'Caminant per racons del Moianès'. Es tracta de 15 rutes que prenen com a referència la casa de colònies de la Ruca, i que permeten descobrir els racons més bells de la comarca del Moianès.

El llibre, editat per Cossetània Edicions, fa palès que l’excursionisme en el lleure és una eina de vital importància per la Fundació Pere Tarrés. La seva pràctica permet transmetre valors com el treball en equip, la superació, l’esforç i la sostenibilitat ambiental, entre d’altres.

'Caminant per racons del Moianès' ofereix 15 itineraris que permeten conèixer els racons més bells de la comarca del Moianès i que tenen com a punt de partida la casa de colònies de la Ruca, propietat de la Fundació Pere Tarrés. Per als grups que utilitzen la casa de colònies, la publicació serà una bona eina bibliogràfica per aprofitar el temps de lleure per aprendre i descobrir l’entorn més proper a través de l’excursionisme.

El llibre, a més, afegeix diverses pinzellades sobre geologia, vegetació, història, art i arqueologia industrial de la zona, perquè el lector s’aproximi als molins fariners, a les poues de gel, al rentador de llana o a la colònia tèxtil que s’hi poden trobar. És en definitiva, una mostra de la riquesa i de la diversitat de possibilitats de descoberta que ofereix el gran altiplà del Moianès. Dalt dels seus turons, es poden albirar les muntanyes del nord de Catalunya des del Pirineu fins a Collserola, i tota una colla de rieres que desguassen les seves aigües al Llobregat, el Ter i el Besòs.

L’autor del llibre, Miquel Jaumot i Bisbal (Barcelona, 1950), és geògraf i ha estat professor de secundària i del Departament de Natura de l’Escola de l’Esplai de la Fundació Pere Tarrés. Ha buscat, descrit, mesurat i pintat senders de gran recorregut com a membre del Comitè Català de Senders i com a vicepresident de Senders de Catalunya. Va coordinar el llibre Excursiones por la Península Ibérica, Baleares y Canarias. Amb en Lluís Arrondo van redactar La Ruca, una aproximació al Moianès. També ha publicat Serralada de Marina. La Conreria. Guia del parcLa vall de Lillet (del Riutort al Junyent), i 100 itineraris al voltant de cases de colònies. Ha col·laborat en les revistes EstrisPirineosDescobrir Vèrtex. Enamorat del Moianès, li agrada conèixer racons i viaranys poc freqüentats, observar el paisatge o estudiar-ne l’evolució.

La casa de colònies de La Ruca (Bages) és un allotjament rural que es troba a la comarca del Bages. La instal·lació compta amb àmplies sales i una esplanada per jugar a futbol i una àrea recreativa. A més disposa d’una piscina, àmplies esplanades i boscos que la rodegen on poder gaudir a l’aire lliure.

La Fira del Producte i la Terra Moianès, celebrada a primers de mes a Moià (Moianès) va ser el marc escollit per la Fundació Pere Tarrés per presentar el llibre. Hi van assistir la regidora d’Educació i Divulgació Cultural de l’Ajuntament de Moià, Mercè Bigorra, el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, i l’autor del llibre, Miquel Jaumot.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.