Salta al contenuto principale

La maçoneria a Catalunya és notícia darrerament per diversos motius. D’una banda, fa un parell de setmanes una de les lògies espanyoles, la Gran Logia Simbólica Española, va estrenar una nova seu a Barcelona, al carrer Vallès. Amb voluntat d’obertura i d’esvair la pàtina de secretisme que envolta la maçoneria, primer van fer una jornada de portes obertes. El president d’aquesta lògia, Joan-Francesc Pont, és també el president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, l'alma mater del Pacte per a la Laïcitat. Un document que ha inspirat les polítiques laïcistes -que no laiques- que avui van guanyant predicament en l'esfera pública. Advocat i catedràtic de Dret Tributari, Pont va tenir una estreta relació amb la Fundació Quail, fundada per Javier de la Rosa. Curiosament, en l’entremat de querelles, judicis, empresonaments i investigacions a què es va sotmetre la Fundació Qual, el diari El País assegurava llavors que la primera aportació de l’empresari Javier de la Rosa a la Fundació Qual, de quatre-cents milions de pessetes, es va fer a través precisament de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

D’altra banda, en el camp estrictament catòlic, la maçoneria també ha estat notícia, arran de la conferència “W.A. Mozart i la maçoneria”, que se celebrarà el proper 9 de novembre al Santuari de Santa Maria de Pedralbes. Després de la conferència, se celebrarà una eucaristia i tot seguit s’interpretarà el Rèquiem de Mozart a càrrec de l’Orquestra del Reial Cercle Artístic i la Coral Contrapunto Vocale. En el programa consten com a organitzadors el Santuari de Santa Maria de Montserrat de Pedralbes, el Reial Cercle Artístic i el Supremo Consejo del Grado 33º y último del Rito Escocés Antiguo y Aceptado.

El Santuari forma part de la Parròquia de Santa Maria Reina de Barcelona i per això s’ha generat una certa controvèrsia. Diverses veus dels sectors catòlics espanyols més ultres s’han fet ressò de la convocatòria i han criticat amb una gran duresa aquesta iniciativa i han carregat contra el rector de la parròquia. Fins i tot han arribat a demanar explícitament la intervenció dels seus superiors la suspensió de l’acte i el cessament del rector de la parròquia, Jaume González-Agápito, tot recordant que el bisbe de Tenerife va prohibir una missa convocada per una lògica maçònica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.